Afbeelding

Meekijkscherm Rijssens carillon

Algemeen

RIJSSEN - De luisteraars op de grond kunnen voortaan de beiaardier in de Schildkerktoren ook zien.

Voorzitter Gertjan ter Harmsel (rechts) van de Stichting Stadsmuziek, de bestuursleden Jolanda van Beek (links), Gerjanne Dannenberg en beiaardier Jan-Geert Heuvelman presenteerden zaterdagmiddag het grote scherm, Daarop zijn voortaan bij live bespelingen beiaardier én de klokken zichtbaar zijn te zien.

Combinaties
Beiaardier en Stadsmuziekleden zijn bijzonder blij met het nieuwe scherm. Daardoor krijgt het carillon meer bekendheid, maar het scherm geeft in het algemeen ook meer mogelijkheden. "Bij de komende orgelwandelingen kan de beiaard nu ook meedoen. Maar er zijn nu ook combinaties met anderen instrumenten mogelijk. We zijn vast van plan om deze nieuwe mogelijkheden volledig uit te buiten."

Cadeau
Het scherm is gefinancierd uit bijdragen van de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds, een bedrag uit het budget van de Cultuur Adviesraad en een een bedrag uit het jubileumfonds Rijssens 775 jaar Stad. Volgens beiaardier Jan-Geert Heuvelman is het scherm een heel nuttig cadeau waarvan het publiek nog jarenlang plezier kan hebben."

Urinoir
Het scherm heeft een plaats gekregen in een praktische maar opmerkelijke ruimte: het voormalige openbare urinoir van de Schildkerk." Het urinoir is al geruime tijd buiten gebruik en afgesloten met een deur en een hek. "Het is een gemeentelijke ruimte die we nu goed kunnen gebruiken. Het scherm op de standaard is er gemakkelijk in op te bergen en we kunnen het er ook gemakkelijk uithalen," legt Heuvelman uit.

Straalverbinding
In de klokkentoren hangen twee camera's. "De ene brengt de speeltafel en beiaardier in beeld en de andere de klokken. Een straalverbinding brengt het beeld naar het scherm."

Als alles doorgaat wordt het scherm zaterdagmiddag 15 december officieel in gebruik genomen met toepasselijke Rijssense poëzie. Ook de Riessense Mirreweenterhoornbloazers zijn benaderd om hun medewerking te verlenen.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 42 minuten geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 2 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 16 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 18 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 22 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente gisteren
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12