Afbeelding

Ben en Henny Plomp steken de grens over naar Moldavië

Algemeen

RIJSSEN - De vorige keer las u over de voorbereiding van de werkvakantie van Ben en Henny Plomp. In deze editie leest u meer over de verdere belevenissen die ze hebben opgedaan in Moldavië.

Van Barlad reisden we naar de grens met Moldavië. Zonder problemen konden we in colonne de grens oversteken. Door onze reisbegeleiders was van te voren contact gezocht met de consul van Moldavië en we werden al opgewacht door iemand van de douane die ons snel over de grens loodste. Na enkele uren kwamen we aan in Straseni op onze 5 sterren camping! Deze lag aan een verschrikkelijke rotweg bestaande uit hobbels, gaten en grof grind en stenen. De camping zelf lag in een bos met hier en daar een open plek waar we onze campers konden neerzetten. In tegenstelling tot wat we gehoord hadden, had de boswachter die dit stuk bos beheerde, geregeld dat iedere camper kon worden aangesloten op stroom. Ook hoefden we geen water te putten uit een in de buurt staande put maar had hij geregeld dat er een oude Russische tankwagen kwam met water. Hiermee konden we de tanks van de campers vullen om mee te douchen. Verder had hij een eind van onze campers een groot gat gegraven, waarin we onze toiletcassettes konden leeg storten. Als klap op de vuurpijl had hij een nieuw toilet gemaakt bestaande uit vier wanden en een dak met een vloer met een gat erin. Op deze camping aangekomen werden we door de staff van de dagopvang en bejaardentehuis opgewacht en welkom geheten met een drankje en een hapje.

Warm onthaal
Nadat we ons hadden geïnstalleerd werden we de volgende dag opgehaald door het busje van het bejaardentehuis en naar Straseni gebracht, waar we werden opgewacht door de bewoners en deelnemers van het bejaardentehuis en de dagopvang. Dit ging gepaard met dans en zang en kregen we een rondleiding door de gebouwen.

Over de instelling
Het project waar we de eerste 23 weken aan de slag gingen bestond uit een dagopvang voor ouderen uit de omgeving van Straseni. De ouderen werden twee keer per week in het opvanghuis bezig gehouden met simpele activiteiten zoals dans, knutselen en helpen in de keuken. Ook kregen ze die dag dan een karige warme maaltijd, konden douchen en was er gelegenheid om daar de was te laten doen. Verder was er een bejaardentehuis met 20 bewoners die niet meer voor zichzelf konden zorgen. De kosten voor deze zorg werd opgebracht door de in het buitenland kinderen van deze ouderen en de stichting SOM. Wijkverplegers bezochten ouderen in de omliggende dorpen om hulp te bieden. In deze instellingen is een tekort aan middelen die voor ons vanzelfsprekend zijn. Zo maakte Veronica, directrice van de instellingen, zich nu al zorgen over hoe zij de rekening voor gas en elektra zal moeten betalen voor de komende winter. Zij is afhankelijk van giften uit het buitenland. Kijk voor meer informatie op www.neoumanist.md waar in het Engels uitgebreide informatie is te vinden over deze instellingen. In de volgende aflevering de verdere belevenissen van Ben en Henny in Moldavië
Dick Tukkers

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 8 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 10 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 12 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 13 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 15 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08