Afbeelding

Darmgezondheid erg actueel!

Algemeen

TWENTE - De onderwerpen darmflora en darmgezondheid zijn actueler dan ooit. We ontdekken meer en meer welke impact onze darmflora heeft op onze gezondheid. Niet alleen op onze lichamelijke gezondheid, maar ook op onze mentale ontwikkeling en mentale gezondheid.

Neuroloog Natasha Campbell-McBride legde zo'n 20 jaar geleden al de link tussen wat er in de darmen gebeurt en wat er in de hersenen gebeurt. Aanleiding was de diagnose klassiek autisme die haar zoon kreeg met de mededeling: "daar is niets aan te doen, leer er maar mee leven". Met haar kennis en ervaring als neuroloog en haar zorg als moeder over de toekomst van haar kind, kon ze zich hier niet bij neerleggen. Dus dook ze de medische literatuur in. Eén van de dingen die ze ontdekte is dat veel kinderen met autisme darmproblemen hebben. Dat was een aanknopingspunt. Ze ontwikkelde ze een voedingspatroon met veel aandacht voor darmgezondheid en het in balans brengen van de darmflora. Door het aangepaste voedingspatroon en specifieke training voor kinderen met autisme, begon hij te praten en maakte beter oogcontact. Na een aantal jaren hard werken waren al zijn autisme- kenmerken verdwenen. Inmiddels is hij volwassen. Dr. Natasha Campbell-McBride besloot om voedingswetenschappen te studeren. Daarna opende ze een praktijk om ouders met kinderen met autisme te helpen. In 2004 publiceerde ze haar boek: Gut and Psychology Syndrome (GAPS), een natuurlijk behandeling voor dyspraxie, autisme, ADD, ADHD, dyslexie, depressie en schizofrenie. Want andere problemen in de hersenen bleken ook een link te hebben met wat er in de darmen gebeurt.

Lichamelijke gezondheid
Op het moment dat de darmen van de kinderen met autisme beter gingen functioneren, verdwenen of verminderden ook bepaalde lichamelijk klachten. Denk aan astma, eczeem en allergieën. Ook de ouders die mee-aten met hun kinderen, kregen minder last van hun lichamelijke klachten.

Chronische vermoeidheid
Henderina Mantel las de Engelstalige versie van het boek uit interesse, omdat ze in haar omgeving verschillende mensen kende met autisme, depressie en ADHD. Ze ontdekte dat dr. Natasha Campbell-McBride ook de link legt tussen darmgezondheid en lichamelijke gezondheid. En omdat ze maar niet over het laatste deel van haar chronische vermoeidheid heen kwam, besloot ze het GAPS dieet uit te proberen.

Voedingspraktijk
De resultaten spreken voor zichzelf. Ze kan nu 60 uur per week werken als het nodig is. Onder de indruk van dit effect, besloot ze zich om te scholen. Ze vertaalde het boek in het Nederlands en startte een online praktijk. Inmiddels helpt ze alweer zo'n 5 jaar mensen om het GAPS dieet toe te passen. Ze is gespecialiseerd in maag-, darm- en intolerantie-klachten.

Informatie over het boek:
Titel: Gut and Psychology Syndrome (Nederlandse vertaling). Subtitel: een natuurlijk behandeling voor dyspraxie, autisme, ADD, ADHD, dyslexie, depressie en schizofrenie. ISBN 978-90-823820-0-6. Prijs: € 27,50

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 8 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 10 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 14 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 17 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 20 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43