Afbeelding

Een bijzondere reis voor een goed doel

Algemeen

RIJSSEN - In een vorig artikel kon u kennis nemen van de avonturen die Ben en Henny Plomp ondervonden tijdens hun reis van Rijssen naar de grens van Moldavië en hun aankomst op de camping in de plaats Strasenie.

Op de camping werd een werkbespreking gehouden, waarbij Henny en Ik werden ingedeeld in een klusteam, die een huisje van een oude alleenstaande man zouden opknappen. De volgende dag zijn we met zijn vieren en directrice Veronica, via een hobbelweg met gaten en kuilen, naar een dorpje gereden ongeveer 22 kilometer van Strasenie. Bij de woning van Iwan aangekomen bleek dat hij er een zooitje van had gemaakt. Hij was een alleenstaande man en was afhankelijk van de buren en een wekelijks bezoek van de thuiszorg. Hij moest water halen bij de buren die een waterput hadden. Hij had een uitkering van €53,- per maand.

De opdracht luidde om 1 kamer winterklaar te maken, zodat hij zonder problemen de winter kon doorkomen in een tochtvrije en warme kamer. Deze kamer werd ontruimt en voorzien van nieuwe kozijnen zodat de kamer tochtvrij was. De kachel werd gerepareerd, de wanden werden opnieuw geschilderd nadat de gaten in de muren waren dicht gepleisterd. Als vloerbedekking werd er linoleum gelegd en Iwan kreeg een nieuw matras met beddengoed. De man was de koning te rijk en vertelde aan Veronica dat hij niet eerder van de kamer gebruik zou maken dan met de kerstdagen, omdat deze volgens hem veel te netjes was. Tijdens de werkzaamheden liepen we iedere keer door een bijkeuken, waar een vieze nare geur hing. De stank bleek uit de koelkast te komen.

Toen ik de koelkast open de kwam mij een walm tegemoet en kwam er een niet definiërende drab uitzetten. Ik maakte de directrice duidelijk dat deze koelkast aan zijn einde was gekomen en dat deze moest vertrekken en moest worden vervangen. Hier was geen geld voor maar wij hebben haar gerust gesteld dat wij geld beschikbaar hadden voor een nieuwe koelkast. Wij hadden van verschillende mensen een bedrag gekregen om hier wat mee te gaan doen in Moldavië. Het fornuis van Iwan was ook niet meer om aan te zien dus stelde Jelte geld beschikbaar om ook een nieuw fornuis te kopen. Jelte en Aly hadden namelijk in Nederland ook sponsors gevonden om dit te besteden waar dit nodig was. De volgende dag werd het karwei afgemaakt met de belofte dat we de dag daarop de koelkast en het fornuis zouden brengen. Iwan was helemaal ontdaan en hij bedankte ons met tranen op zijn wangen.

Als dank kregen wij van hem een flesje eigengemaakte jenever. Toen wij de volgende dag de koelkast en het fornuis wilden installeren bleek, dat Iwan het allemaal niet meer kon bevatten en had hij zich een stuk in de kraag gezopen. Hij lag op bed en was niet aanspreekbaar en liet de scheldkanonnades van de buurvrouw over zich heen gaan. Na installatie van beide apparaten ben ik gegaan om op het dagcentrum, waar wifi was, de website bij te werken.

Dick Tukkers

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 3 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 9 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 11 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 12 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54