Afbeelding

Criminelen vaker actief buitengebied

Algemeen

TWENTE - De afgelopen tijd proberen criminelen steeds vaker woningen en schuren te huren in het buitengebied. De leegstaande panden zijn erg interessant voor hen om bijvoorbeeld een hennepplantage of een drugslab te vestigen.

Volgens de Veiligheidsregio Twente komt het steeds vaker voor dat mensen benaderd worden door criminelen. Het is daarom verstandig om alert te zijn op de tactieken die deze bendes gebruiken. Voor de pandeigenaren zijn de risico's aanzienlijk. Naast het risico op brand, wateroverlast en schade aan de gebouwen, zit er ook een juridisch risico aan verhuur aan criminelen. U bent namelijk als eigenaar altijd verantwoordelijk voor wat er in uw panden en op uw erf gebeurt.

Advies
Een belangrijk advies is dan ook om altijd goed te controleren met wie u precies zaken gaat doen. Controleer de identiteitsbewijzen van mensen die bij u gaan huren, maar ook of de contactpersoon ook echt de gebruiker zal worden. Het opstellen van een duidelijk huurcontract over welke activiteiten hier gehouden mogen worden is belangrijk. Ook moet u altijd het recht en de mogelijkheid houden om in het pand te controleren of mensen zich aan de afspraken houden. Ook belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank, nooit als contant geld.

Verdachte signalen
Een mogelijke hennepkwekerij in uw pand of elders is te herkennen aan diverse signalen. Naast natuurlijk de sterke geur van hennep rond een pand kan ook condensvorming op de ramen, warme muren, stroomstoringen en het continu geluid van afzuiginstallaties een signaal zijn van een hennepkwekerij. Ook lampen die de hele dag aan zijn en afgeplakte ramen moeten een alarmbel laten rinkelen. Kijk ook op: www.vrtwente.nl voor meer informatie over illegale hennepteelt. Deze vorm van criminaliteit noemen we ook wel ondermijning. Het is criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld zich vermengen.

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 1 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 3 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 5 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 6 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 8 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 23 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08