Afbeelding

Hosanna zet een vreugdevolle Schöpfung neer

Algemeen

RIJSSEN – De vreugde over alles wat de schepping te bieden heeft straalde vrijdagavond merkbaar door in de uitvoering van Haydns Schöpfung door oratoriumvereniging Hosanna.

Het samenspel tussen het Van Wassenaer Consort en het koor liet eigenlijk niets te wensen over. Hosanna zelf kwam krachtig over; de koorleden hadden duidelijk wat te melden en dat leverde een sympathieke zelfverzekerdheid op waarin de luisteraars zich graag laten meenemen.

De solisten toonden zich stuk voor stuk vaklieden, maar eerlijk is eerlijk, de show werd van begin af aan gestolen door sopraan Marjorie Ginczinger. Schijnbaar moeiteloos strooide ze de hoogste noten over het publiek. Daarbij was haar volume ongekend, zonder zichzelf voorbij te lopen. Maar wie bijna onopvallend te traceren is als koor en orkest in volle breedte musiceren, kan met recht een echte vakvrouw worden genoemd.

De uitbundige prestaties van Ginczinger hadden een uitstekende uitwerking op publiek en uitvoerenden. Bijna alle onderdelen van Die Schöpfung deden de luisteraars verlangen naar het volgende bedrijf. De pauze kwam dan ook bepaald onverwacht en voelde even aan als een hinderlijke onderbreking, maar was toch een welkome reset om daarna weer volop aan het luisteren te slaan in tweede deel.

Het zingen in de schaduw van groot kaliber zangeres zou misschien wat ondankbaar werken kunnen zijn voor de tenor Rein Kolpa en de bas Florian Just, maar gaandeweg de uitvoering kwamen ook zij in diverse soli bijzonder goed tot hun recht. Ook de terzetten en het samenspel met Hosanna waren van hoog gehalte. Bas en sopraan wisten ook het wat overzoete duet tussen Adam en Eva een flink stuk boven het niveau van de Boeketreeks uit te tillen.

Al met een al hele avond hard werken voor de uitvoerenden, maar ook volop genieten voor een afgeladen Dionysiuskerk. Een uitvoering trots op te zijn.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 2 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 3 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 18 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 19 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 23 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 28 mrt, 12:06
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12