Afbeelding

Decemberverschijning op dak van Oosterhof

Algemeen

RIJSSEN – Een opvallende verschijning werd afgelopen week gesignaleerd op het dak van kasteel de Oosterhof.

Fotograaf Arjan Baan schoot inderhaast enkele mooie plaatjes van de persoon die ieder jaar in december trouw de Oosterhof bezoekt.

Enternaar
Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum gaat het om de authentieke Enternaar Gerald Getkate die namens Monumentenwacht Overijssel en Flevoland de havezate inspecteert.

Inspectie
"Ieder jaar rond deze tijd inspecteert Getkate en zijn assistent de gebouwen op het kasteelterrein. Mankementen worden gerapporteerd en ook worden de dakgoten bladvrij gemaakt, zodat het water geen schade veroorzaakt aan de gebouwen," aldus Dannenberg.

Bouwhuizen
Het belangrijkste te inspecteren gebouw is de havezate, maar ook het Eerste en Tweede Bouwhuis worden in de jaarlijkse inspectie meegenomen.

Rapport
De mogelijk door Monumentenwacht aangetroffen mankementen worden gerapporteerd aan Jan Flim die de bouwzaken namens de beheersstichting De Oosterhof behartigt.

Vroegtijdig
Door de jaarlijkse inspectie door Monumentenwacht wordt voorkomen dat bijvoorbeeld schades aan de dakbedekking vroegtijdig worden gesignaleerd.

Torentje
"Vanuit het torentje middenop het dak is een groot deel van het dak te zien. Maar een deel van de daken vallen buiten het blikveld en dan is het goed dat Getkate dat in de gaten houdt," aldus Dannenberg.

Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 47 minuten geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 2 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 3 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 5 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 21 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 17 apr, 10:00