Afbeelding

Stadsjubileumgids over landgoed de Oosterhof

Algemeen

RIJSSEN – Het boek over Landgoed de Oosterhof nadert zijn voltooiing.

Donderdag 20 december zal de landgoedgids aan cultuurwethouder Ben Beens worden aangeboden in kasteel de Oosterhof.

Het boek is gemaakt op verzoek van het Rijssens Museum en is gemaakt door de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen (foto). Uitgeverij Rijssens Museum geeft het boek uit. De uitgave werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad.

Aanleiding van de gids is een vraag die cultuurwethouder Ben Beens ooit stelde op een bijeenkomst op het Rijssens Museum. De wethouder had zich verdiept in de historische achtergronden van Landgoed de Oosterhof, maar hij zocht tevergeefs naar een boekwerk daarover. Dat was voor museumvoorzitter Jan Bakker een reden om het zogenaamde Schrijverscollectief van Historisch Oarfgood Riessen te vragen een mooie landgoedgids samen te stellen.

Onder leiding van Jan Slofstra werd de uitdaging aangegaan. Eerst werd geïnventariseerd wat er te melden is van het aloude landgoed en wat er aan materiaal voor handen was. Daarbij werd ook de vraag gesteld welke gronden en boerderijen in vroeger tijden bij havezate de Oosterhof hoorden. Dat heeft geleid tot opmerkelijke uitkomsten.

Alle gegevens zijn op logische wijze geordend. Het geheel is voorzien van heel veel beeldmateriaal waarvoor weer een groot beroep is gedaan op archieven van Gerrit ten Wolthuis en het Rijssens Museum. Daarnaast is veel duidelijk kaart- en tekstmateriaal opgenomen waarin onder ander Joop Voortman een groot aandeel heeft gehad.

Het boek

Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 46 minuten geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 1 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 3 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 18 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 17 apr, 10:00
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54