Afbeelding

Onderhoud Pelmolen

Algemeen

RIJSSEN – Deze week zijn de onderhoudswerkzaamheden gestart aan de Pelmolen Ter Horst.

Op de foto wordt de zogenaamde lange schoor van de staart omhoog gehesen. De schoren zijn gemaakt van Deens naaldhout dat de juiste dichtheid heeft en behandeld met een ademende coating om te voorkomen dat het nog niet geheel gedroogde hout van binnenuit wordt aangetast door bijvoorbeeld zwamvorming.

Rapport
Aanleiding voor de werkzaamheden is een rapport van Monumentenwacht waarin een onderhoudswerkzaamheden werden voorgesteld die over een periode van zes worden uitgevoerd.

Specialisten
Deze specialistische werkzaamheden worden vol enthousiasme verricht door een superjong team van eigenaar Roald Hans Molenonderhoud uit Vriezenveen. De werkzaamheden zullen enkele weken in beslag nemen.

Voorliefde
Roald Hans (33) is gespecialiseerd in het onderhoud en restauratie van monumentale gebouwen en objecten. Hij vindt dat hij het mooiste beroep van de wereld heeft. "Het is toch een grote eer om aan dit soort monumentale objecten te mogen werken." De voorliefde van Hans voor molens blijkt ook uit het feit dat hij zelf ooit de opleiding tot vrijwillige molenaar heeft gevolgd.

Vakmensen
Roald Hans is timmerman van origine, maar hij heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden. Ook de twee timmerlieden zijn opgeleid voor restauratiewerk. "Daar hebben we vakmensen voor nodig. Dat zijn allemaal jongens die een ruim technisch inzicht hebben, goed kijken en dan beslissen hoe het karwei het beste aangepakt kan worden."

ROC Rijssen
De opleiding tot restauratie-timmerman is in Rijssen aan het ROC gevolgd. "Mooi dat er een opleiding voor is. Er zijn niet ieder jaar genoeg studenten voor deze opleiding en dat is best wel jammer," zegt Hans wat spijtig. "Ik kan me wel voorstellen dat het een kostbare zaak wordt als je slechts twee aanmeldingen hebt, maar aan de andere kant zou het jammer zijn als dit vak verloren zou gaan."

Uitdaging
Overigens ziet het daar wat Hans betreft nu nog niet naar uit. "Zijn timmerlieden zijn bijna allemaal jonge jongens die dagelijks met veel plezier aan het restaureren zijn. Het geeft inderdaad een kick als iets weer helemaal nieuw gemaakt is zoals ze dat vroeger bedoeld hebben. En geen twee karweien zijn hetzelfde. Het is steeds weer de uitdaging om er in samenspraak met de eigenaren en opdrachtgevers weer het beste van te maken."
De Rijssense Pelmolen aan de Regge stamt uit 1752 en werd een van de belangrijkste industriemolens van Twente. In de olieslagerij op de begane grond wordt olie van kool- en lijnzaad gemaakt. Bij gunstige, harde wind wordt in de pellerij op de derde verdieping gort van gerst gemaakt. In 1913 werd de productie stilgelegd. Een van de nazaten, Hein ter Horst - vader van de huidige eigenaar Gerrit ter Horst - richtte in 1973 de Stichting Pelmolen Ter Horst op. De molen werd volledig gerestaureerd en ging op 16 oktober 1975 weer open voor publiek.

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 10 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 12 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 14 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 15 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 17 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08