Afbeelding

Sheltersuit biedt bescherming én een toekomstperspectief

Algemeen

ENSCHEDE - Het Twentse project Sheltersuit is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Het idee ontstond om een bijzonder pak te maken dat een combinatie van een warme jas en slaapzak is; deze worden dan uitgedeeld waar er behoefte aan is. Zo is Sheltersuit momenteel bezig om pakken te maken voor vluchtelingen in Sarajevo en het Griekse eiland Samos.

Sheltersuit werd in 2014 opgericht om daklozen te helpen door hen bescherming te bieden. Wie noodgedwongen op straat slaapt, zeker in de winter, staat bloot aan grote risico's. De beschermende jas annex slaapzak biedt dan ook bescherming tegen de kou en elementen. Doordat de slaapzak open is aan de onderkant kunnen ze zich snel verplaatsen wanneer dit nodig is.

Ambitieus project
Op dit moment is het doel om zo'n 3.000 pakken te maken en uit te delen in Sarajevo en het Griekse eiland Samos. En: nog voor de winter. Een cijfer gebaseerd op de concrete vraag vanuit hulporganisaties. Hiervoor is al met al zo'n 900.000 euro nodig. De organisatie krijgt al veel steun van grotere bedrijven, regionale kringloopwinkels en natuurlijk vele donateurs. Ook het Dekenproject Zuster Petronella in Nijverdal doet mee! De Sheltersuits worden in een eigen atelier in Enschede gemaakt. En: het is een verrassend duurzaam product. Zo worden de pakken deels gemaakt van gerecycled materiaal, onder meer afkomstig van het dekenproject in Nijverdal die actief oude slaapzakken inzamelen. Sheltersuit deed een oproep om zeker 1.000 oude slaapzakken in te leveren, met een overweldigende respons. Zo heeft kringloopbedrijf De Beurs enkele honderden slaapzakken ingezameld die nu een nieuw leven krijgen. Eerder kwamen al 300 slaapzakken van 't Goed binnen. Diverse bedrijven leveren ook donaties in natura: zo is de buitenstof afkomstig van Ten Cate en 3M leverde Thinsulate, een isolerend materiaal voor de mouwen en capuchon.

Sociale insteek
Bijzonder is ook dat Sheltersuit de pakken laat maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn in het Enschedese atelier langdurig werklozen, daklozen en vluchtelingen bezig. De organisatie is bezig om officieel re-integratiepartner van de gemeente Enschede te worden. Een brede inzet op arbeidsmarktcoaching en bijscholing moet helpen om deze medewerkers weer een positieve, zelfvoorzienende toekomst te kunnen bieden.

Steun het project
Donaties zijn welkom. Hebt u een oude slaapzak die u niet meer gebruikt? U kunt deze inleveren aan de Koninginnestraat 20 in Nijverdal of direct bij Sheltersuit aan het Rigtersbleek-Zandvoort 10 – 9 in Enschede. Wilt u de productie van Sheltersuits financieel steunen? Uw donatie is van harte welkom. Kijk voor meer informatie op: www.sheltersuit.com

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 1 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 3 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 10 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 11 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 13 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek gisteren
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43