Afbeelding

Burgemeester Arco Hofland blikt terug op 2018 én vooruit

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN – De laatste week van het jaar is altijd hét moment van terugblikken. Een goed moment dus om in gesprek te gaan met burgemeester Arco Hofland zo kort voor de jaarwisseling. Welke gebeurtenissen bleven hem bij in 2018 en wat zijn de plannen voor het komende jaar? We nemen enkele vragen door.

Voelt u zich nog steeds gelukkig in Rijssen-Holten?
Zeker! Na 8 jaar hebben we het hier nog steeds ontzettend naar onze zin.

Wat was voor u het hoogtepunt van 2018?
Een persoonlijk hoogtepunt was de geboorte van mijn kleinkinderen. Als kersverse opa zat ik toch wel even op een roze wolk. Ook een bijzonder en mooi moment was de negentigste verjaardag van mijn moeder. Als burgemeester was een van de hoogtepunten het bezoek aan Dick en Bernarda Tukkers voor hun 60-jarig huwelijk. Prachtig om als burgemeester deel uit te mogen maken van zo'n bijzondere mijlpaal.

Wat was voor u het dieptepunt van 2018?
Iedere keer dat ik de sirenes hoorde, wetende dat er waarschijnlijk ergens een ongeval was gebeurd of brand was. Als burgemeester hoop je dat je inwoners veilig zijn en dat iedereen veilig in je gemeente kan wonen, werken en recreëren.

Hoe staat het met de financiële toestand van uw gemeente en is de zorg nog betaalbaar?
De begroting 2019 is structureel sluitend en in evenwicht. Toch ligt er een behoorlijke opgave in het Sociaal Domein. Net als een flink aantal andere gemeenten kan ook onze gemeente de taken in het Sociaal Domein niet uitvoeren met de middelen die we ontvangen van het Rijk. Er ligt nu een plan om uitgaven en inkomsten meer in evenwicht te brengen, waarbij ook rekening is gehouden met bezuinigingen. De vaste lasten stijgen in 2019 licht. Dat betekent dat onze inwoners volgend jaar per huishouden iets meer gaan betalen. Wel proberen we altijd om de lasten zo laag mogelijk te houden. Rijssen-Holten behoort dan ook volgend jaar nog steeds tot de tien procent goedkoopste gemeenten van Nederland!

Wat maakt u trots op onze gemeente?
Ik ben ontzettend trots op de veelkleurigheid en diversiteit in onze gemeenschap, waarbij de saamhorigheid centraal staat.

Er is veel opgepakt qua woningbouw; hoe zien de plannen voor 2019 er uit?
Jazeker. In 2019 wordt de hand gelegd aan het laatste gedeelte van Opbroek Zuid en stelt de raad het bestemmingsplan voor Opbroek Noord vast. Daarnaast gaan we samen met onze inwoners bezig met de structuurvisie van het Enkco terrein. In 2019 wordt ook de Liesen gerealiseerd, waarvan de uitgifte waarschijnlijk eind volgend jaar plaatsvindt. Op de plek van de oude Kolschool bouwen we volgend jaar ongeveer 35 woningen.

Dit geldt ook voor de infrastructuur waarbij de verkeersveiligheid is toegenomen, zijn er al plannen voor 2019?
In 2019 gaan we onder andere bezig met de uitvoering van de rotonde aan de Morsweg, de stationsomgeving in Holten en de voorbereidingen voor de herinrichting van de Molenstalweg. De verkeersmaatregelen langs en op de Morsweg verbeteren de verkeersveiligheid op de kruispunten Morsweg-Nijverheidsstraat, Morsweg-Jutestraat en Morsweg-Spoelerstraat. De rotonde zorgt straks voor een betere verkeersafwikkeling en een veilige fietsoversteek in twee richtingen. De aanpak van de stationsomgeving in Holten is een van de onderdelen van de visie Heerlijk Holten, die samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen is opgesteld. De aanpak bestaat uit een Groentransferium en de verbinding van het centrum met de Holterberg. In het centrum van Rijssen wordt de centrumring als verblijfsgebied van 30 kilometer per uur ingericht. Over bijna de gehele route worden de wegprofielen versmald.

Hoe stond en staat het met de samenwerking tussen de buurtgemeenten en de samenwerking in regioverband?
Ik heb de samenwerking met onze buurgemeenten en de regio het afgelopen jaar als zeer positief ervaren. Rijssen-Holten speelt een goede, kritische rol en ik merk dat dat steeds meer wordt gewaardeerd door het bedrijfsleven en de gemeenten in Twente.

Hoever staat het met de plannen voor de aanpak van het winkelcentrum Rijssen?
Begin 2019 wordt het ontwerpplan van de herinrichting van het centrum met de ondernemers besproken zodat we in het voorjaar de schop in de grond kunnen zetten.Het plan ligt tot woensdag 2 januari 2019 ter inzage. Ook is er een inloopspreekuur georganiseerd op woensdag 19 december 2018.

Hebt u ook nog een wens voor de inwoners van Rijssen-Holten voor het jaar 2019?
Ik wens dat iedereen respectvol met elkaar omgaat en ik merk dat in onze gemeente de belangstelling groeit voor de dialoog. Dit was in november goed te merken toen we samen met inwoners van jong tot oud actief werkten aan de thema's respect en dialoog. Dit geeft mij heel veel vertrouwen voor onze toekomst.

Dick Tukkers

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 2 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 4 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 7 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 21 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag gisteren
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07