Afbeelding

Erfgoed Rijssen-Holten gekoppeld aan MSMD

Algemeen

RIJSSEN – De koppeling tussen de websites Erfgoed Rijssen-Holten is MijnStadMijnDorp van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zijn gekoppeld.

Woensdagmiddag werd de verbinding gepresenteerd in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum in aanwezigheid van cultuurwethouder Ben Beens en Marina van der Ploeg en Annet Steegman van het HCO uit Zwolle.

Door de koppeling hebben bezoekers van beide sites gemakkelijk en volledig toegang tot elkaars bestanden. De koppeling is gefinancierd uit een bijdrage uit het festiviteitenfonds Rijssen 775 Jaar Stad dat de gemeente voor het afgelopen jubileumjaar beschikbaar heeft gesteld. Voorzitter Jan Beumer (zittend achteraan tegen de muur) van de Stuurgroep Rijssen-Holten kon dan ook een afvaardiging van de gemeenteraad begroeten bestaande uit de fractievoorzitters Erik Wessels (CDA) en Jan Berkhoff (CU).

Populair
De website Erfgoed Rijssen-Holten is een project van de beide musea van Rijssen en Holten. De vrijwilligers van beide musea zorgen ervoor dat er een enorme hoeveelheid historisch beeldmateriaal van Rijssen en Holten op deze zeer populaire website is geplaatst. Bovendien voorzien de vrijwilligers van beide musea de foto's op de website van de juiste gegevens die wekelijks worden aangevuld, verbeterd en ververst. Naast foto's zijn er video's te bekijken, krantenartikelen, de gedigitaliseerde historische persoonsgegevens van de burgerlijke stand en objecten.

Betekenis
De website Erfgoed Rijssen-Holten – www.erfgoedrijssenholten.nl – heeft naast de beide musea en de gemeente ook andere deelnemers aangezocht die van historische betekenis zijn voor Holten en Rijssen zijn. Dat zijn de Collectie Nagelhout (Holten), De Diekerhookse Mölle de Hegeman, de Schildkerk Rijssen, Het Tichelwoark Rijssen, Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen, Natuurmuseum Holterberg en Pelmolen Ter Horst (Rijssen). Volgens voorzitter Jan Beumer kunnen er nog veel meer belangwekkende deelnemers bij. "Bijvoorbeeld de Canadese oorlogsbegraafplaats op de Holterberg met een veelheid aan informatie die ze hebben zou uitstekend passen op een website die het historisch erfgoed van Holten bewaart en voor de mensen vanuit de huiskamer toegankelijk maakt."

Stuurgroep
De website Erfgoed Rijssen-Holten staat onder toezicht van de zogenaamd Stuurgroep waarin zitting hebben: voorzitter Jan Beumer (Oudheidkamer Holten), Gerrit te Winkel (Oudheidkamer Holten), Dinant Brinks (Rijssens Museum), Gerrit Dannenberg (Rijssens Museum), Jannes van de Willige (projectleider) en Martien Sarink (ambtelijk secretaris van de gemeente). De grote ErfgoedRijssen-Holten-aanjager van het eerste uur, Jannes van de Willige (staand bij het scherm), gaf tekst en uitleg over de website en wat de nieuwe koppeling met MijnStadMijnDorp de bezoekers oplevert. Zonder verdere omwegen kunnen nu bijvoorbeeld video's op MijnStadMijnDorp worden bekeken. Omdat MijnStadMijnDorp wordt gevuld door alle historische verenigingen van Overijssel, is er ook veel onbekend materiaal zichtbaar gemaakt. Marina van der Ploeg liet zien hoe op de site ook zichtbaar wordt wáár het materiaal vandaan komt hoe verdere achtergrondinformatie nu heel gemakkelijk te verkrijgen is. Vanuit de zaal werd nog gevraagd of er nog meer gemeentelijke organisaties deelnemen aan de website. Volgens Van der Ploeg is dat nu nog niet het geval, omdat MijnStadMijnDorp er in de eerste instantie voor bedoeld is om een platform te zijn van en voor de historische verenigingen. Dat de gemeente Rijssen-Holten daaraan zijdelings verbonden is met Erfgoed Rijssen-Holten is alleen maar een extraatje dat mooi meegenomen is.

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 9 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 11 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 15 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 18 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43