Afbeelding
Foto: Gebruiker

De Oosterhof, een landgoed in het Reggedal

Algemeen

RIJSSEN – Het nieuwe boek over Landgoed de Oosterhof is gepresenteerd en kasteel de Oosterhof.

In de loop der tijden is er het een en ander gepubliceerd over de historische achtergronden van landgoed de Oosterhof, maar nu is het tot een bundeling gekomen. Beschikbare achtergrondverhalen zijn geactualiseerd en artikelen met nieuwe gegevens zijn toegevoegd.

Twickel
Aanzet tot deze zogenaamde landgoedgids gaf voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea. De gids is gemaakt naar voorbeeld van de gids van landgoed Twickel.

Cultuurwethouder
Bakker was min of meer geraakt door een vraag van cultuurwethouder Ben Beens die voor een toespraak op het Rijssens Museum tevergeefs had gezocht naar een overzichtelijk naslagwerk van het landgoed. Dat zeer overzichtelijke en prettig leesbare naslagwerk kreeg de wethouder dan ook door Jan Bakker overhandigd. De landgoedgids bevat een schat aan reeds bekende maar ook nieuwe wetenswaardigheden.

Stijlvol
Het stijlvolle boek kon tot stand komen door een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad. Het boek bevat veel nieuw beeldmateriaal waarvoor een groot beroep is gedaan op de archieven en inzet van Gerrit ten Wolthuis en het Rijssens Museum. Daarnaast zijn nieuwe kaarten en artikelen opgenomen waarin onder andere Joop Voortman een groot aandeel leverde. Achterin het boek staan mooie wandelroutes over het landgoed.

Uitgeverij
De landgoedgids is gemaakt in opdracht van het bestuur van het Rijssens Museum dat daarvoor de schrijvers benaderde van de stichting Historisch Oarfgood Riessen. Het boek wordt uitgegeven door de uitgeverij van het het Rijssens Museum die speciaal voor dit soort historische uitgaven in het leven is geroepen.

Uitdaging
Onder leiding van oud-huisarts Jan Slofstra gingen de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen de uitdaging aan. Eerst werd op een rij gezet wat reeds bekend was over het over het landgoed en daarna werd het beeld compleet gemaakt tot en met 2018.

Museumeiland
De havezate en bijgebouwen zijn het uitgangspunt, terwijl bij de beschrijving als het ware steeds grotere cirkels rond het 'museumeiland' worden getrokken en alles wat daarin van betekenis is wordt beschreven.

Nieuwe functie
Aan de orde komen de oorspronkelijke bewoners, de latere huurders van het complex, de omliggende pachtboerderijen, het Volkspark, de Pelmolen, het Dagsanatorium, de Regge als handelsroute, het Noorderbos, de omliggende havezates als Grimberg, Effinck en Bevervoorde en Rijssen als Hanzestad. Het boek sluit af met een korte schets over de nieuwe functie van de Oosterhof.

Scherp
Het boek is te koop in de Rijssense boekhandel en bij het Rijssens Museum. De scherpe prijs kon door de bijdrage uit het jubileumfonds op € 14,95 worden gehouden.

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 1 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 2 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 6 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 8 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen gisteren
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04