Afbeelding

We moeten weer normaal doen over de natuur

Algemeen

MARKELO – "We moeten in Nederland eindelijk weer eens normaal gaan doen als het over natuurbeheer gaat!" Dat zei voorzitter Willem Eurlings zaterdagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van de Twentse jagers.

De Twentse Jagersvoorzitter Jan Flim (tweede van links) kon een volle zaal verwelkomen op de drukbezochte netwerkbijeenkomst waar jagers, politici en beleidsmakers elkaar treffen. De receptie werd deze keer gehouden in de Twentezaal van feestlocatie de Poppe in Markelo.

Potje
Voorzitter Eurlings hekelde de mensen "die er een potje van maken" in de natuur en brak een lans voor een "ordelijk rentmeesterschap" voor een duurzaam beheer volgens de regels van de weidelijkheid. Daarbij krijgt het wild dat bejaagd wordt een faire kans én wordt het lijden bij afschot tot een minimum beperkt.

Idioterie
Als slecht voorbeeld van natuurbeheer noemde hij de Oostvaardersplassen, "wat een volstrekte uitwas is en waar geen sprake is van een normaal beheer." Eurlings deed de oproep om "vooral wars te zijn van de idioterie om te schieten op alles wat beweegt, maar aan de andere kant ook het verbod om het wild onaantastbaar te verklaren. Wees er trots op een goede, weidelijke jager te zijn."

Krachtig
De Duitse CDU-Europarlementariër Karl Heinz Florenz uit Noordrijn-Westfalen riep de jagers op nog meer samen te werken en een nóg krachtiger geluid te laten horen. "Er zitten nauwelijks jagers in vertegenwoordigende organen. En we hebben ook jonge aanwas nodig."

Schreijer
Florenz en ook zijn Twentse collega Annie Schreijer (links op de foto) riepen op om de door Brussel versoepelde jachtregels voor het aanpakken van de oprukkende wolf, beverrat en wild zwijn ook in Nederland in praktijk te brengen. "Als je een wild zwijn ziet dat landbouwschade veroorzaakt, moet je in Nederland eerst een vergunning aanvragen om in actie te komen, maar dat zwijn wacht daar niet op," aldus Schreijer.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 18 minuten geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 1 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 16 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 17 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 22 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente gisteren
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12