Afbeelding

Snoepspecialist Harry Diek neemt zaterdagmiddag afscheid van de Rijssense markt

Algemeen

RIJSSEN – Marktkoopman Harry Diek (67) uit Den Ham neemt zaterdagmiddag afscheid van de Rijssense zaterdagmarkt.

Met het vertrek van Diek komt er een einde aan lange reeks van jaren snoep- en koekverkoop op de Rijssense markt door de Hammenaar en zijn vrouw. Diek zelf nam de marktkraam over van zijn vader die tot zijn 77-ste nog meewerkte in de kraam op de markten. Het afscheid van Harry Diek is een dusdanige mijlpaal dat wethouder marktzaken Bert Tijhof er zaterdagmiddag om 14.00 aan te pas komt.

Bakkersfamilie
Diek senior stamde uit een bakkersfamilie maar begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw met zijn ambulante handel in brood en snoep op de markten van Rijssen, Emmen, Ommen, Vroomshoop en Vriezenveen.

Kind
Harry Diek ging als kind al mee naar de markt, zo verklaarde hij tien jaar geleden tegenover de plaatselijke pers. Hij is nog van de generatie waarin niet zo veel woorden vuilgemaakt werden wie de bedrijfsopvolger zou worden. "Je deed het gewoon, maar ik doe het werk ook best graag. Het is een bijzonder afwisselend leven. Iedere dag naar een andere plaats met allemaal een eigen publiek." Diek hield van de markten vanwege de grote mate van gemoedelijkheid en gezelligheid.

Gezonde markt
Diek is net als zijn vader altijd marktkoopman in hart en nieren gebleven. Destijds zei hij al dat het belang van een gezonde markt voor een goed functionerend centrum nog altijd wordt onderschat, zoals toen al bleek uit rapporten van de brancheorganisatie. Ook regelmatige verplaatsingen en veranderingen van de markt doen de ambulante handel geen goed. Als bewijs gaf hij een reactie van een klant die hem had gemist toen hij zijn marktkraam wegens harde regen en wind wat anders had opgesteld.

Raskooplieden
Wie Harry Diek de hand wil schudden heeft daar zaterdagmiddag de gelegenheid voor. Wethouder Tijhof zegt te hopen dat de plaatsen die jarenlang door raskooplieden zijn bezet ook weer door dit soort echte ambulante ondernemers zullen worden ingenomen.

Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 9 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 21 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 23 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts gisteren
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 apr, 14:48