Afbeelding

Rijssens Museum krijgt beeld van Izak Vomberg

Algemeen

RIJSSEN – Het Rijssens Museum heeft sinds kort het bekende beeld van Izak Vomberg en zijn vrouw Rachel Urbach in bezit.

Het beeld is gemaakt door de bekende Rijssense kunstenaar Harry te Linteloo die de Joodse kunstkenner en kunsthandelaar samen met zijn vrouw vereeuwigde in een van de meest donkere periodes in de Nederlandse geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog. Vomberg en zijn vrouw zijn afgebeeld met de Jodenster prominent op hun jas.

Te Linteloo jr.
Arjan te Linteloo, zoon van Harry te Linteloo, heeft het beeld van zijn vader geërfd en het jarenlang bij zich thuis gehad. Maar Te Linteloo jr. vond toch dat het beeld meer tot zijn recht komt in het Rijssens Museum waar ook een deel van de zogenaamde Van Heelkunstcollectie is geëxposeerd en waaraan de naam Vomberg zo nadrukkelijk verbonden is. Jutefirmant Van Heel was een kunstverzamelaar die heel vaak Vomberg erop uitstuurde om kunstwerken en kunststukken voor hem te kopen. Enerzijds omdat Vomberg een scherp oog voor kwaliteit had, maar anderzijds ook om het aankoopbedrag zo laag mogelijk te houden.

Van Heel
Het beeld stelt Izak Vomberg en zijn vrouw Rachel Urbach voor. Vomberg overleed in 1943 in doorgangskamp Westerbork in Drenthe en Rachel Urbach een jaar eerder in Almelo. Het Rijssens Museum is bijzonder blij dat Arjan te Linteloo het beeld geschonken heeft. Volgens conservator Jan van de Maat beschikte het museum al over een mooi schilderij van Vomberg.

Kunst
"Het hangt in onze Van Heelzaal. Als we
bezoekers rondleiden vertellen we ook altijd wat voor een grote rol Vomberg gespeeld heeft bij de totstandkoming van onze Van Heelkunstcollectie," zegt Van de Maat.

Prominent
Van de Maat heeft het beeld van het echtpaar Vomberg een prominente plaats gegeven in de vensterbank in de hal van het kasteel. "Direct naast de opgang naar de Opkamer/Van Heelzaal. Bij het binnengaan en verlaten van deze ruimte passeren we dit voor ons betekenisvolle echtpaar dat niet alleen over hun verdiensten voor Rijssen vertelt, maar ook over trieste lot dat onze Joodse plaatsgenoten getroffen heeft," aldus Van de Maat.

Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 2 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 6 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 8 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 20 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 23 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts gisteren
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 apr, 14:48