Afbeelding

Betere screening voorkomt zorgfraude in Twente

Algemeen

TWENTE - Het aantal meldingen van zorgfraude is de afgelopen jaren toegenomen. Ook in Twente kwam dit fenomeen helaas vaker voor. De Twentse gemeenten werken actief om dit terug te dringen.

In juni afgelopen jaar constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid al dat er een stijgende lijn zichtbaar was van zorgfraude. In 2016 waren er 447 signalen, in 2017 al 675 signalen. Met name op het gebied van fraude in de wijkverpleging en fraude met persoons gebonden budgetten steeg fors.

Makkelijke fraude
Zorgfraude kent vele gezichten. Een voorbeeld is dat vaker naar voren kwam was dat cliënten met psychische problemen of lichte verstandelijke beperkingen minder dagbesteding kregen dan zou moeten.Ook de begeleiding bij beschermde woonvormen was minder dan het kostenplaatje aangaf.Zorgfraude ondermijnt het zorgstelsel en zorgt voor grotere kosten voor de samenleving.

Twentse aanpak
Deze en andere vormen van fraude komen ook in Twente vaker voor, zo constateerde ook de Veiligheidsregio Twente. De Twentse gemeenten en andere overheidspartners ontwikkelden daarom het 'Barrieremodel'. om dit tegen te gaan. Een aanpak die nu al succesvol blijkt om malafide zorgbureaus aan te pakken. Dit model omvat drie stappen: het screenen van bureau's op de resultaten tot nu toe; zo mogen zij niet eerder betrokken zijn geweest blij fraude. Er worden strikte eisen gesteld aan de overeenkomst. De tweede stap is pre-monitoring. Deze kijkt naar de organisatie in detail, zoals de financiering, loon-omzetverhouding en achtergrond in de zorgsector. De derde stap is het stoplichtmodel: informatie die verkregen is wordt afgezet tegenover risico-indicatoren.

Brede taak
Het opsporen van misstanden kunnen de overheden echter niet alleen. Wanneer burgers en andere verenigingen signalen hebben van fraude kunnen zij dit ook melden. Zo moeten signalen van fraude nog eerder opgepakt worden, voor dit escaleert.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 3 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 8 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest gisteren
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55