Afbeelding

Jan Baan zorgde voor een Mercedesster op 't Kolkje

Algemeen

RIJSSEN/ZUNA - Wie had in het jaar 1968 kunnen dromen dat op het terrein van het voormalige oude café 't Kolkje aan de Provincialeweg in Zuna een zeer imposant modern garagebedrijf zou verrijzen met een Mercedesster?

Toch is dit de realiteit, want in dat jaar kocht de toen 22 jarige Jan Baan op een veiling in Wierden het woonhuis met café 't Kolkje en een weiland met een totale oppervlakte van 2,5 hectare van de 93-jarige eigenaar van het perceel, de heer Buursink. Jan liet 't Kolkje helemaal verbouwen en ging er met zijn ook nog jeugdige vrouw in 1969 toekomstgericht wonen.

Op naar de ster
Jan's ouders hadden een boerderij in de buurt en zes zonen. Jan was de op een na jongste. De zoons gingen naar de school in Notter, waarbij Jan een kei in rekenen was. Al op zeer jeugdige leeftijd had hij een buitengewone interesse in alles wat met machines te maken had. Op 17-jarige leeftijd begon hij met de verkoop van bromfietsen, die in Duitsland ingekocht werden. Hij werkte van zijn 18e tot zijn 20e jaar in Duitsland en was intussen overgestapt van de bromfietsen naar de verkoop van auto's. In zijn vrije tijd haalde hij alle vakdiploma's en leerde daar het Duits perfect spreken. In het jaar 1966 startte de toen 20-jarige Jan Baan zijn bedrijf 'Im- en Export Automobielen'.

Opbouw
Nadat hij in 1968 't Kolkje had gekocht en verbouwd, bouwde hij zijn bedrijf verder op aan de Provincialeweg in Zuna. In deze dagen kwam hij in aanraking met Daimler-Mercedes-Benz. Jan vond de auto's van deze fabrikant een prachtig product en raakte daarbij onder de indruk van de techniek, de gehele organisatie en de geweldige service van het bedrijf. Door noeste arbeid en trouw te blijven aan zijn stelregel 'goed materiaal te leveren', kon hij zijn bedrijf gestaag uitbreiden. Honderden auto's, waarvan het grootste percentage van zijn favoriete merk, verlieten jaarlijks de "plas'' in Zuna, wat niet onopgemerkt bleef bij de hoofddirectie van Mercedes-Benz. In het jaar 1981 werd Jan Baan op 35 jarige leeftijd gevraagd door Mercedes-Benz om officieel dealer te worden voor de gehele regio Twente en een deel van Salland. En vanaf dat moment stamt de bekende ster aan de Provincialeweg in Zuna. Met gepaste trots en vervuld met blijdschap keek Jan toe toen de ster in dat jaar plaats kreeg bij de ingang van zijn bedrijf als bekroning op zijn werk. Nog altijd heel bijzonder, een ster op de plek van het oude café 't Kolkje.

Opvolging
Baan Twente bezit anno 2019 een drietal hypermoderne automobielbedrijven in Zuna, Hengelo en Oldenzaal. Jan Baan (72) is momenteel nog verbonden als commissaris aan het bedrijf en zijn bedrijven zijn in goed handen. Zijn zoon, dochter en schoonzoon zetten zijn levenswerk voort, tot grote tevredenheid van Jan. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, met gepaste trots vertelt Jan over zijn collectie klassieke Mecedessen, die hij samen met zijn broer beheert, een collectie om van te watertanden.

Dick Tukkers

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 2 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 8 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest gisteren
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55