Afbeelding

Vogelaar Jelle geniet van de natuur

Algemeen

RIJSSEN - Jelle van de Maat (70) uit Rijssen is een rasechte vogelaar. Een vogelaar is iemand die gestructureerd kijkt naar vogels in het open veld, ze op naam brengt, onderzoek doet naar het gedrag van vogels en kennis verwerft over de ontdekte vogelsoorten.

Het is Jelle allemaal met de paplepel ingegoten door zijn nog levende 95-jarige vader. "Als kleine jongen ging ik altijd mee met mijn vader het veld in. Daarbij vertelde mijn vader mij alles van de natuur. Over bloemen, bomen, sterren, wild en natuurlijk ook over vogels. Het is dan ook geen wonder dat vogels mijn grootste hobby zijn geworden. De gedeelde informatie over de vogels, dat gebeurde allemaal in het Riessens.

Riessens
Jelle vertelt verder "We hebben in Rijssen 75 soorten vogels geobserveerd en de namen van deze vogels zijn bij ons bekend in zowel het Nederlands als in het Riessens. We herkenden door de jaren heen de vogels aan hun gedrag en aan hun leefomgeving. Van mijn hobby maakte ik een film genaamd: 'Den natuur van Nederland'. Met deze film verzorg ik tegenwoordig op aanvraag ook lezingen in de omgeving om anderen te informeren."

Hart van Rijssen
Jelle zal niet de enige vogelliefhebber zijn in Rijssen. Voor de andere vogelliefhebbers in het verschijningsgebied van het Hart van Rijssen is het de bedoeling om van de door Jelle geobserveerde vogels wekelijks een foto te plaatsen onder het thema: 'Vogel van de week'. Deze foto zal dan worden voorzien van zowel de Nederlandse als de Twentse benaming met daarbij eventueel bijzonderheden en meer achtergrondinformatie over de getoonde vogel.

Dick Tukkers.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 3 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 9 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 10 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 11 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54