Afbeelding

Rijssen bij Woeste Hoeve herdenking

Algemeen

RIJSSEN - Rijssen nam afgelopen vrijdag deel aan de dodenherdenking bij de Woeste Hoeve.

Wethouder Bert Tijhof, Roelf Wolterink van de Rijssense Bond Oud-strijders en Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen namen vrijdag 8 maart deel aan de herdenking bij het monument bij de Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemseweg in Beekbergen.

Krans
De krans van de gemeente Rijssen-Holten werd gelegd door wethouder Bert Tijhof en Roelf Wolterink (foto). De nabestaanden van de Rijssense fotograaf Jan Zandvoort, die bij de Woeste Hoeve werd doodgeschoten, waren wegens familieomstandigheden verhinderd. Wel was de familie Ten Hove aanwezig.

Vergelding
Bij de Woeste Hoeve werden in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hans Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

Rijssenaren
De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Om die reden nemen Rijssenense nabestaanden ook al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve.

In restaurant de Woeste Hoeve werd het woord gevoerd door Nel Veldwachter (82), dochter van Jan Veldwachter, een van de slachtoffers. Zij haalde herinneringen op aan haar vader en aan de tijd dat zij moesten onderduiken.

De deelnemers aan de herdenking verzamelden zich in restaurant de Woeste Hoeve rond 11.30 uur. Van daaruit vertrok de stoet naar het monument, waar om 12.30 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvond. Het leggen van de kransen en bloemstukken werd stijlvol omlijst door muziek van de Regionale Politiekapel Noord-Oost-Gelderland. Leerlingen van basisschool De Touwladder lazen een gedicht voor en assisteerden bij het leggen van bloemstukken en kransen. De Touwladder is al sinds 1987 betrokken bij de herdenking op 8 maart.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 2 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 4 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 18 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 20 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' gisteren
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 28 mrt, 12:06
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12