Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Fors debat over inspraakrecht burgers

Algemeen

RIJSSEN - Als de politiek zijn zin krijgt, mogen burgers niet meer inspreken bij principeverzoeken.

Een principeverzoek is bedoeld om te peilen of bepaalde plannen op voorhand op bezwaren stuiten in de ruimtelijke ordening. Als B en W met een principeverzoek naar de politiek komt, kunnen burgers daar in de commissievergadering nu al op reageren.

Omdat verderop in de procedure de burgers ook weer aan het woord kunnen komen, wil de politiek af van het inspreekrecht vanaf het allereerste begin. Daarover werd donderdagavond uitvoering gedebatteerd in de Commissie Grondgebied.

De uitlatingen van commissievoorzitter Herman Klein Velderman (D66) in de regionale pers gaven het debat een extra lading. Klein Velderman had laten weten dit eerste inspreekrecht onder geen enkele voorwaarde te willen afschaffen. Hij zei dit inspreekrecht zo belangrijk te vinden dat hij zou opstappen als voorzitter van de commissie als deze plannen door zouden gaan.

De andere fracties toonden zich niet gevoelig voor het dreigende vertrek van Klein Velderman en bleven bij hun standpunt. PvdA-fractieleider Rob Meijerink zei blij te zijn met de aanpassing: "Bij een principeverzoek gaat het slechts om een ruimtelijke afweging." Sander Haase (SGP) stelde voor om in de stukken duidelijk op te nemen dat een ja tegen het principeverzoek zeker niet betekent dat alles wat daarna komt ook automatisch doorgaat. We moeten belanghebbenden niet het gevoel geven dat ze niet serieus worden genomen."
Alleen Esther Deijk van de VVD zei het afschaffen van het inspreekrecht bij principeverzoeken pijn te doen, maar zij ging uiteindelijk wel akkoord.

Op de PvdA na, kwam er uit de andere fracties forse kritiek op het optreden van voorzitter Klein Velderman. "Ik zet vraagtekens bij de rol van onze voorzitter in de media," zei Christiaan Laurens (CU). Opmerkelijk genoeg kwam er ook kritiek uit Klein Veldermans eigen gelederen: Sander Lubberhuizen (D66) vond dat de voorzitter "water bij de wijn moest doen". Jan Beunk (Gemeentebelang) zei dat een voorzitter geen fractiegeluid naar voren hoorde te brengen." Beunk vroeg wat Klein Velderman ging doen als het voorstel zou worden aangenomen. Tot ieders verbazing kwam de voorzitter totaal niet terug op zijn forse uitlatingen tegenover de regionale pers.

Afbeelding
Principeverzoek windturbines 2 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 3 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 21 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50