Afbeelding

Meten is weten voor GGD

Algemeen

TWENTE - Hoe staat het met de totale gezondheid van de Twentse jeugd? Een simpele vraag, met een niet zo simpel antwoord. Gezondheid is een combinatie van meetbare factoren zoals gewicht en eetgedrag, maar ook juist het gevoel over hoe gezond de jongeren zich zélf voelen. Om dit alles nog beter in kaart te brengen voert de GGD Twente dit najaar weer een grootschalig onderzoek uit.

De komende weken worden scholen voor voortgezet onderwijs in de brede regio uitgenodigd om dit najaar deel te nemen aan het onderzoek. Deze Gezondheidsmonitor Jeugd was eerder bekend als E-MOVO. Het onderzoek is eens in de vier jaar, om zo ook op langere termijn trends vast te kunnen stellen. De leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs vullen een digitale vragenlijst in voor het onderzoek. Deze kijkt in de brede zin naar hun eigen ervaring van gezondheid en welzijn. De resultaten worden anoniem verwerkt, maar leerlingen kunnen wel zien hoe zij 'presteren' in vergelijking met het gemiddelde van leerlingen op hun eigen school. De leerlingen kunnen na afloop naar wens ook met iemand van de GGD praten over het onderzoek, zoals een jeugdarts of de zorgcoördinator op school.

Veel informatie onderzoekers en jeugd
De onderzoeken leveren voor iedereen veel interessante informatie op. Zo krijgt de GGD Twente een beter inzicht over de gezondheid volgens de jongeren zelf, wat afgezet kan worden tegen andere objectieve onderzoeken. Ook kan het onderzoek aanleiding zijn om voorlichting of beleid beter af te stemmen op de problemen waar jongeren mee kampen. Voor scholen is het ook een goede graadmeter om te kijken waar behoefte aan is. Zo zou een school met veel leerlingen met overgewicht nog sterker in kunnen zetten op een gezonde schoolkantine, meer bewegingsmogelijkheden en meer voorlichting. Het doel: gezonde en fitte jongeren creëren die ook nog eens beter presteren op school.

Grotere ontwikkelingen en gezondheidstrends
Dit soort onderzoeken zijn ook mooi om inzicht te krijgen in de lokale uitwerking van grotere ontwikkelingen. Zo werd de alcoholleeftijd in 2014 verhoogd van 14 naar 16 jaar en gemeenten zijn meer gaan handhaven op het alcoholbeleid. Ook kregen gemeenten meer taken op het gebied van jeugdzorg, wat eveneens een grote impact heeft op het welzijn van jongeren. Onderzoeken zoals deze geven dan een inzicht of huidig beleid goed werkt of wat juist bijsturing nodig heeft in de toekomst.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 9 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 15 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55