Afbeelding

Pleij: Sallandse identiteit minder sterk dan Twentse

Algemeen

RIJSSEN - "De identiteit van de Salland is veel minder sterk ontwikkeld dat bijvoorbeeld die van Twente," zei professor Herman Pleij maandagavond in het Rijssens Museum.

Pleij was speciale gast op de jaarlijkse donateursavond en sprak over het onderwerp identiteiten. In een boeiend betoog vergeleek Pleij de identiteiten van verschillende Nederlandse provincies. Hij stelde dat met name de inwoners van Zeeland, Brabant en Friesland zich sterk verbonden voelen met hun provincies, terwijl dat in Overijssel en Gelderland veel minder het geval is. "De inwoners van Overijssel voelen zich eigenlijk nauwelijks Overijsselnaar. De naam alleen al is al een probleem om uit te spreken," aldus Pleij.

Identiteit
De oorzaak van ontbrekende en minder sterk gevoelde identiteit in Overijssel lag, volgens Pleij, in het verleden. "In de tijd van de Hanze lag het zwaartepunt vooral bij de vrije en zelfstandige steden langs de IJssel. Vooral Zwolle, Kampen, Deventer en Zutphen werkten nauw met elkaar samen en de inwoners van die plaatsen ontleenden vooral daaraan hun identiteit." Als voorbeeld van regio's met een sterk identiteitsgevoel noemde hij de Achterhoek en Twente. Pleij, die zelf Twentse wortels heeft, stelde dat het Twentse saamhorigheid vooral veroorzaakt is door het gezamenlijke textielverleden. "De textielbaronnen werkten nauw samen en maakten met elkaar de dienst uit, terwijl de mensen op de werkvloer daar naar moesten luisteren en dat veroorzaakt dit soort gemeenschappelijke gevoelens."

Gierig en inhalig
Het bestaan van identiteiten en het gevoel van bij elkaar te horen, vond Pleij niet negatief. "Alleen als je jezelf beter gaat voelen dan een ander, kan het niet gevaarlijk worden. Identiteit, voksaard, gemeenschappelijke kenmerken zijn geen zaken die in het hart van ons als mensen zitten, maar het zit in ons hoofd. Bovendien werkt het ook altijd twee kanten op. Wij Nederlanders staan in het buitenland bekend als gierig en inhalig, maar als jij in het buitenland je best doet om zo niet te zien, dan hou je er ook zelf al rekening mee."

Instelling
De vraag of de Nederlanders een calvinistische instelling hebben, beantwoordde Pleij ontkennend. "Het calvinisme heeft in Nederland nooit de meerderheid gehad. Wel is de protestantse kerk succesvol geworden omdat die van onderop georganiseerd zijn en dat past precies in overleg- en poldermodel waar wij als Nederlanders zo van houden."

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 1 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 2 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 17 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 18 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 22 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente gisteren
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12