Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Onderling vertrouwen in gemeenteraad beschadigd

Algemeen

RIJSSEN – Onaangenaam verrast, zeer geschokt en verdrietig.

Dat waren de woorden die burgemeester Arco Hofland donderdagavond gebruikte in de raadsvergadering over het lekken van informatie uit een vertrouwelijke vergadering naar de regionale pers. Hofland zei onmiddellijk aangifte te hebben gedaan van het informatielek bij justitie. Er is een geluidsopname van een besloten vergadering over de zogenaamde Stolpersteine aan de regionale pers gegeven. Voor de niet-openbare vergadering was gekozen om betrokkenen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers op geen enkele manier in de openbaarheid te beschadigen.

De regionale pers liet vorige week triomfantelijk weten geluidsopnamen te hebben van de besloten vergadering. Hofland stelde dat "schending van de geheimhouding zeer vreemd is aan onze bestuurscultuur." Het laatste vertrouwelijke informatielek dateert van 1998 toen namen van sollicitanten naar de post van gemeentesecretaris in de openbaarheid kwamen.SGP-fractievoorzitter André Scheppink zei dat er sprake was van een ambtsmisdrijf. "We moeten elkaar in de politiek kunnen vertrouwen en wie zich daar niet aan houden kan, daarvoor is geen plaats in het openbaar bestuur." Scheppink stelde voor om tijdens de looptijd van het onderzoek geen besloten vergaderingen meer te houden. Hij zei in elk geval niet deel te nemen aan deze bijeenkomsten. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Vertrouwelijke zaken moeten ook echt vertrouwelijk blijven." Berkhoff vroeg de kwestie op zo kort mogelijke termijn af te ronden. VVD-fractieleider Frans Noordam betreurde de gang van zaken, maar vond dat er wel erg zware woorden werden gebruikt. "Van ons kunnen besloten vergaderingen gewoon doorgaan, want het vertrouwen in elkaar is er wat ons betreft nog steeds." GB-fractieleider Jan Beunk zei dat wat hem betreft eventuele besloten vergaderingen wel gewoon door konden gaan. CDA-fractieleider Erik Wessels zei blij te zijn dat de zaak door de burgemeester voortvarend opgepakt is.Na de zomerperiode zal de gemeenteraad discussiëren over de vraag hoe verder omgegaan gaat worden met integriteit.

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 1 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 13 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 15 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 17 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 20 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49