Afbeelding
Foto: Photographer: Wilko GrobWebsite: www.wh-grob.nl

Fakkeldrager viert jubileum met reünie

Algemeen

RIJSSEN - In deze derde en laatste aflevering over het 40-jarig jubileum van de Protestants Christelijke jeugd en jongerenwerk de Fakkeldrager in Rijssen blikken we terug op de activiteiten die de jongeren en jeugdwerkers samen met hun bezoekers organiseerden. Deze serie kwam tot stand met de bijzondere medewerking van jeugdwerkleider Arjan Slagman.

De laatste 10 jaar van de afgelopen 40 jaren Fakkeldrager is er met enige regelmaat een sponsortocht georganiseerd, voor en met jongeren. Naast het dagelijkse werk in de "Fakkel", werden er meerdere sponsortochten opgezet. De eerste hiervan stond in het teken van het Kiwanishuis. Een bezoekster had brandwonden opgelopen en bracht veel tijd door in Beverwijk. Voor ouders en verzorgers is er dan het Kiwanishuis zodat zij dichtbij hun kind kunnen zijn. In dit huis was vernieuwing van de keukenblokjes nodig en de Fakkeldrager ging met 35 man op pad op fiets en in auto's om dit bij elkaar te gaan fietsen. Ruim € 4.300,- kon worden overhandigd. De toenmalige burgemeester schoot ons op pad bij de Hoge Wal en onder politiebegeleiding vertrokken we uit Rijssen om in 3 dagen naar Beverwijk te fietsen. Fiets, wandel en steptochten werden ondernomen met jongeren waarbij intensieve contacten opgebouwd werden. Een van de laatste tochten was de steptocht voor 22Q11. Het syndroom waar het dochtertje Lieke, van Arjan mee geboren is. In ruim 2 dagen stepte de groep 275 kilometers, nadat wethouder Beens hen op weg schoot vanaf de Fakkeldrager.

Samenwerking
Naast deze tochten waren er natuurlijk ook de mindere zaken. In de crisisjaren moest er flink bezuinigd worden. Uren werden ingeleverd om zo niet op het activiteitenbudget te bezuinigen. Gelukkig viel dit samen met het inleveren van 18 uren door Arjan, omdat hij ook voor een deel in dienst van het Hervormd Jeugdwerk van de Hervormde Gemeente kon gaan werken. Daarnaast werd ook de samenwerking met de Hervormde Gemeente vergroot op de werkvloer. Naast dat we onze eigen openingstijden hadden en de Hervormde Gemeente ook voegden we een aantal uren van beide samen om iedere middag in de Fakkeldrager open te kunnen gaan van 13.00 tot 17.00 uur voor de jeugd.

Vernieuwingen
Samen met jeugd werd het interieur van de Fakkeldrager de afgelopen jaren ook flink aangepakt. Het vernieuwde spelaanbod werd zo mooi ingebouwd. Een heuse gameroom was het resultaat waar Playstations, Wii, Nintendo Switc samen met pooltafel, voetbaltafel en een groot aantal bordspellen gespeeld kan worden. Zeker de moeite waard om tijdens de receptie op 25 mei te komen bekijken. In de afgelopen tien jaren is ook veranderd dat de ontwikkeling van vrijwilligers meer en meer aandacht krijgt. Trainingen van Tactus, EHBO, maar ook trainingen op het vlak van preventief werken met jongeren werden gehouden. Het open jeugdwerk is niet meer zoals vroeger, maar zeker niet minder belangrijk geworden in het maatschappelijke speelveld zoals we dit vaak noemen. Als Fakkeldrager vinden we dit wel een mooie ontwikkeling, maar het is ook zoeken hoe we de relaties, die we zo belangrijk vinden kunnen blijven leggen en onderhouden.
Reünie en receptie
Al met al 40 jaren waarin erg veel gebeurd, gedaan en beleefd is. Dat we hier geld en beroepskrachten voor hadden en hebben ervaren we als een grote zegen. Maar dat we hiervoor zoveel vrijwilligers hebben die het uiteindelijk mogelijk maakten al deze dingen te doen is onbetaalbaar. Wat we de jongeren mee willen geven door onze activiteiten, het samen doen, voor elkaar klaarstaan en dergelijke, dat is wat al die vrijwilligers in optima forma laten zien in het 'er zijn' voor al die prachtige tieners. Mede daarom houden we op 24 mei een reünie voor al deze vrijwilligers om met elkaar eens bij te praten, ervaringen op te duiken en te delen, maar ook om met elkaar vooruit te kijken. De meesten zullen een kaart ontvangen, maar niet alle adressen waren te achterhalen. Was u/jij ook vrijwilliger? Meld je dan aan voor deze avond via het mailadres: info@fakkeldrager.com

Dick Tukkers

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 8 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 10 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 12 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 13 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 15 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08