Afbeelding

90 tegels met originele Rijssense vogelnamen

Algemeen

RIJSSEN - Op initiatief van de Stichting Behòold Òold Stads Riessens Woord in oprichting heeft de grote man achter deze stichting Henk Altena uit Rijssen met als bijnaam: tReggeblaawken, de Rijssense naam voor ijsvogel, de afgelopen 18 maanden negentien vrijblijvende kunstenaars en hobbyschilders uit Almelo, Enschede, Enter, Madrid (Spanje), Nijverdal en Rijssen bereid gevonden om 90 tegels van formaat van 150x150 millimeter te ontwerpen.

Deze 90 ongeglazuurde tegels zijn beschilderd met emaille verf en bijbehorende techniek: majolica glazuur op biscuit. De tegels zijn voorzien van een vogel met een Rijssense vogelnaam; nen Riessensen vueglbiejnaam. Deze originele Rijssense vogelnaam wordt op de tegels aangebracht door de graficus Aschwin Huiskes uit Almelo. Een bijzondere techniek, want pas na het afbakken in de oven zijn de echte, eruit spattende kleuren zichtbaar. Het blijft ook voor de kunstenaar een verrassing hoe het werk eruit gaat zien. De kunstenaars werken pro-deo, waarbij tReggeblaawken het materiaal beschikbaar stelde. De spelling van ruim 40 vueglbiejnaamn komen uit het Rijssens Woordenboek (1959) van wijlen Karel Schönfeld Wichers. De overige ongeveer 50 vogelnamen zijn gecontroleerd op hun echtheid door de Rijssense 'vogelaars' Ter Maat senior en junior, waarbij de Dialectwoarkgroep Riessen van het Rijssens Museum zich bereid heeft verklaard de nacontrole op de vueglbiejnaamn te verrichten.

Drieluik
De tegels zullen na aanmaak op een drieluik in de vorm van driemaal een ijsvogel (reggeblaawken) worden tentoongesteld. Volgens Altena zou dit extra-museaal kunnen in bijvoorbeeld etalages van leegstaande winkels - in tuemeg stoande weenklroetn - en mogelijk in het Rijssens Museum die daarvoor in ruil de tegels in bezit krijgt. In een later stadium zouden van 25 beste schilderwerkjes exemplaren voor de verkoop gemaakt kunnen worden. Nadere informatie kan verkregen worden op e-mailadres treggeblaawken@kpnmail.nl. Volgens Altena leeft ons dialect, "want het reggeblaawken kreeg zijn naam in 1999 aan de oevers van de Regge toen Henk zelf als schipper op Salonboot EMS Reggestroom - met een stille motor - van Rederij Reggevaart/Recreatiepark Mölke, Zuna dienst deed. In die tijd was het tropisch aandoende ijsvogeltje nog maar sporadisch zichtbaar. De vogel kreeg in de jaren daarna een sterke aanwas - wellicht ook door de opwarming in de Reggestreek, want in een strenge winter kan 75% doodvriezen - niet alleen langs de Regge, maar ook bijvoorbeeld langs de grachten van het Rijssens Museum." In 2004 werd de naam gegeven aan een écht streeklikeurtje, namelijk ReggeBlauwtje met 27% alcohol als huisdrankje voor de Stichting Ontdek de Reggestreek.

Kunstschilders gevraagd
De organisatie is nog opzoek naar 2 of 3 (hobby)kunstschilders die belangeloos elk 5 tegeltjes willen beschilderen met vogels; zoals gezegd wordt het materiaal beschikbaar gesteld. Nadat Henk Altena meer dan een jaar geleden zonder succes het idee lanceerde; het leek luchtfietserij, maar nu gaat het na lang netwerken en vele fietstochten langs kunstenaars toch écht gebeuren. Als geen ander weet hij dat meestal een lange adem nodig is om een idee te laten slagen.

Dick Tukkers

Op de foto v.l.n.r. beeldend kunstenaar Henk Roosink, grafisch kunstenaar Aschwin Huiskes en hobbyschilder Ingrid Hegeman

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 5 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 11 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 13 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 14 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54