Afbeelding

Agathos hulpverlening Rijssen op de bres

Algemeen

RIJSSEN - In een tweetal afleveringen laat ik u meebeleven hoe de zorgonderneming Agathos uit Rijssen praktische thuishulp verleent aan mensen met psychische, somatische of psychogeriatrische problemen. Op hun kantoor gevestigd aan de Watermolen 12 in Rijssen sprak ik met een drietal ambulante hulpverleners over hun organisatie, hun team, hun missie en hun ondervindingen.

Agathos Hulpverlening bestaat dit jaar 50 jaar. Ook in Rijssen is een locatie voor ambulante hulpverlening. Het team is werkzaam in Rijssen, Twenterand en Wierden. Tijd om nader kennis te maken met deze organisatie, door een gesprek en een rondleiding in het kantoor. Aan het woord zijn de ambulante hulpverleners: Aline Voortman, Coby Gerritsen en Rianne Lichtenberg.

Team Rijssen
"Wij werken sinds 2006 in deze regio. Agathos is een onderdeel van de landelijk werkende Leliezorggroep. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben collega's van Kampen tot Middelburg. Hier in Rijssen zijn we met een team van 11 ervaren en hoogopgeleide hulpverleners. Agathos is een reformatorische organisatie. De naam Agathos betekent 'goed doen'. Iedereen kan voor hulp aankloppen bij Agathos, ongeacht levensovertuiging", vertelt Aline Voortman, werkzaam als teamcoördinator en ambulant hulpverlener. We volgen als team regelmatig cursussen en trainingen, om onze kennis en vaardigheden actueel te houden en aan onze professionalisering te blijven werken. Zo kunnen we kwalitatief goede hulp verlenen aan onze cliënten.

Nabijheid
Rianne Lichtenberg vult aan: "Het mooie van mijn werk als ambulant hulpverlener vind ik dat ik heel dicht bij mensen mag komen. Bij Agathos hulpverlening bezoeken we cliënten thuis. Als hulpverlener word je toegelaten in hun kwetsbaarheid en mag je meedenken over oplossingen. Ik vind het bijzonder hoeveel veerkracht mensen vaak nog blijken te hebben. Soms heeft een cliënt heftige dingen meegemaakt, maar kan hij toch nog functioneren. Doordat je transparant bent en als mens naast de cliënt gaat staan, kunnen mensen je hun vertrouwen geven en waardeer je elkaar. Als ambulant hulpverlener begeleiden we mensen met psychosociale en psychiatrische problemen, zoals opvoedvragen, eenzaamheid, depressie of autisme. Daarbij hebben we ook oog voor de omgeving van de cliënt, bijvoorbeeld het gezin of de partner. Door ondersteunende gesprekken te voeren proberen we de cliënt te helpen om zijn zelfredzaamheid te vergroten. Dat betekent niet dat hij geen problemen meer heeft, maar dat hij er wel goed mee om kan gaan. In een volgende aflevering meer over de doelgroep van de ambulante hulpverleners en de werkwijze.

Dick Tukkers

 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 4 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 20 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 22 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43