Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Raad rolt ruziënd over het tapijt over asbestsanering

Algemeen

RIJSSEN – Een raadsmeerderheid wil helpen bij het snel saneren van asbest, maar de oppositiepartijen D66 en VVD denken daar anders over.
Dat bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Herman Klein Velderman (D66) vond een subsidie voor asbestsanering uit den boze. Hij had daar laat in de middag nog een motie over ingediend. "Subsidie gebruik je om iets aan te jagen, maar niet om geld weg te geven om te versnellen. Dat kan ook op een andere manier.

Volgens Basmaci zijn er nu al verontruste agrariërs. "Zij kunnen het zelf niet opbrengen om te saneren en die willen we helpen." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff sprak woorden met gelijke strekking. "Sanering blijft noodzakelijk en daarom is dit een goede regeling. Hiermee geven we een aanzet om te gaan saneren. Ik had overigens heel graag inhoudelijk willen debatteren over de motie van D66, maar we waren niet in staat om ons fatsoenlijk voor te bereiden. Zo laat in de middag indienen van een motie vind ik eigenlijk een minachtig van het onderwerp," aldus Berkhoff.

Stapels
Berkhoff zei dat er mensen zijn die stapels asbest hebben liggen en daar graag van af willen. "Dat asbest moet gewoon weg, maar niet alleen omdat er nu subsidieregeling aan komt. De eigenaren hebben hun eigen verantwoordelijkheid en waar nodig willen we als gemeente helpen. Zo is de nu voorgestelde regeling ook bedoeld en daarom zijn wij voor."

Aanpassen
PvdA-fractieleider Rob Meijerink wilde de motie van D66 naast het collegevoorstel leggen. "Laat D66 zijn motie aanpassen, dan kunnen we er wellicht mee instemmen." VVD-fractieleider Frans Noordam vond dat een motie nooit te laat kwam. "Dit gaat tenminste ergens over. We beslissen vanavond wel heel erg gemakkelijk over iets, terwijl we misschien voor de muziek uitlopen en er nog wetgeving vanuit Den Haag hierover aankomt. Laten we het nog even uitstellen."

Wethouder Jan Aanstoot zei dat te ontraden. "We willen zo snel mogelijk de gelegenheid geven om te kunnen gaan storten. Er is altijd nog een mogelijkheid om een zogenaamde verzilverlening af te sluiten waar goede voorwaarden aan zitten. Ik verwacht overigens van het rijk echt geen nieuwe subsidieregeling, maar hoogstens een knelpuntenregeling. Daarom zijn wij voor onze plannen om het saneren op gang te helpen."

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 46 minuten geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 2 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 15 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 17 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 19 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 20 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 22 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29