Afbeelding

Vogel van de week: Sijsje

Algemeen

RIJSSEN - Vogel van de week is deze keer in het Nederlands genoemd: sijsje. In het Rijssens noemt men deze vogel 'siesken'. Deze vogel is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.

In vroegere tijden was het sijsje vooral een wintergast, maar sinds de 20e eeuw broedt hij ook in Nederland. In de winter wordt de sijs vaak aangetroffen op vetbollen en netjes met pinda's in de tuin. Zij opereren meestal in kleine groepjes en gedragen zich als mezen, ondersteboven aan de vetbollen hangend. Ze zijn ongeveer 12 centimeter groot, waarbij de mannetjes geelgroen zijn, met een zwarte kruin en kin, de rug is geelgroen zwartgestreept. De buik heeft in tegenstelling tot de groenling een duidelijk onderbroken gestreept uiterlijk. Het vrouwtje is minder geelgroen en de onderzijde is lichter van kleur. De sijs eet zaden van naaldbomen, elzen, berken en andere bomen en insecten. De sijs broedt in maart en april in een nest dat gemaakt is van fijne takjes en mos. De sijs broedt twee legsels per jaar bestaande uit 4 à 5 eieren. De broedduur bedraagt 11 tot 13 dagen. Het vrouwtje broedt alleen en wordt door het mannetje gevoerd. Beide vogels verzorgen de jongen, die na 13 a 15 dagen het nest verlaten.

Dick Tukkers

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 14 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 15 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 20 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 22 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04