Afbeelding

Hoog niveau concert VER

Algemeen

HOLTEN - Het Gelders Vocaal Ensemble (GVE) en het Vocaal Ensemble Rijssen (VER) verzorgden zaterdagavond een concert op hoog niveau in de Holtense Dorpskerk.

Er werd adembenemend goed gezongen. Evenals de koorleden stonden de dirigenten Jan-Geert Heuvelman en Arjan van Hees helemaal achter hun programma. Zij begeleidden in voorkomende gevallen bescheiden maar heel vakkundig op het grote orgel, kistorgel en piano. De opening door het GVE met When Jesus Wept van Billings zette de toon. In het eerst deel van het concert was Halt, was du hast van Bach een absoluut hoogtepunt en How beautiful upon the mountains van Stainer een verrassing.

De solopartijen van Ruth de Looze waren zeer bijzonder. Schijnbaar moeiteloos zong zij de meest ingewikkelde melodieën uiterst zuiver de kerk in. Wel liet de verstaanbaarheid bij bijvoorbeeld Hear my prayer van Mendelsohn voor mij in elk geval wat te wensen over; ik was zeer regelmatig de draad kwijt. Maar de kwaliteit van haar zangstem maakte veel goed.

Heuvelman staat erom bekend dat hij hoge eisen stelt aan zijn publiek. Het overgrote deel van het concert behoorde dan ook niet tot het ijzeren repertoire en dat getuigt waarlijk van artistieke moed. Toch betrapte ik mezelf regelmatig op een wanhopig zoeken naar een herkenningspunt in het programma. Gelukkig was er af en toe een bekende melodielijn vanuit de achtergrond. Ondanks een recent en goed bevallen bezoek aan Ierland, was de Irish Blessing niet aan mij besteed en vond ik het concertslot wat somber uitvallen.

Een concert van hoog niveau, maar des te heviger miste ik tekst en uitleg bij de muziekstukken. Natuurlijk kun je The man in black, musicoloog Marcel Zwitser, niet altijd laten opdraven, maar dirigenten kunnen ook toelichting geven of iemand anders. 5 oktober is Zwitser er weer in de Dionysiuskerk in Rijssen bij het VER-jubileumconcert. Ik kan bijna niet wachten.


 

De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 20 apr, 08:00
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 apr, 19:55
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 19 apr, 17:53
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01