Vogel van de week: Turelu

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in Rijssen genoemde turelu. In het Nederlands heet deze vogel tureluur. De vogel is familie van de strandlopers en snippen. De tuleruur dankt zijn naam aan het geluid dat de vogel maakt: 'tjululuu'.

De vogel is herkenbaar aan de markante felrode poten en de oranjebasis van de snavel. Het verenkleed is in de zomer geheel bedekt met donkere vlekken, in de winter is de bovenzijde meer egaal bruin. In de broedtijd bouwt de tureluur bij voorkeur een nest in een vochtige weide, goed verstopt in een graspol. In deze broedtijd laat de tureluur verschilde geluiden horen. De tureluur is regelmatig te zien op hoge uitkijkposten zoals bijvoorbeeld een paal in het weiland. In de winter trekt de tureluur naar de kust waar hij in tegenstelling tot in de zomer, in plaats van insecten en wormen zich voedt met voornamelijk kreeftachtige en schelpdieren. Hij is niet alleen afhankelijk van boerenland, maar hij is ook tevreden met greppels en slootjes. Tureluurs broeden al vanaf april waarbij het legsel bestaat uit vier matte, peervormige eieren, die zeer gevarieerd van kleur kunnen zijn. Hij legt zijn eieren in een kuiltje in het gras, waarna er grashalmen over het nest worden gebogen, waardoor het nest goed verborgen is. De broedtijd van een tureluur bedraagt 22 à 25 dagen.

Kunstwerk

In plaats van de gebruikelijke fraaie vogelfoto's in deze serie gemaakt door natuurfotograaf Arjan Baan wordt deze week de vogel van de week uitgebeeld door een kunstwerk geschilderd door de Rijssense kunstschilder Jelle van de Maat. Jelle is een zeer bekende vogelaar in Rijssen en omstreken en hij staat niet alleen bekend om zijn kennis van de natuur, maar hij brengt dat ook in praktijk met zijn fraaie natuurschilderijen en zijn sculpturen. Jelle heeft al vanaf zijn jongste jaren met zijn vader veel tijd in de natuur doorgebracht en hij ontdekte steeds weer mooie en uitdagende onderwerpen voor zijn schilderstukken en zijn sculpturen Hij exposeerde onder andere in de Muziekschool in Rijssen.

Dick Tukkers

Meer berichten
 
Auto zoeker