Afbeelding

Bezuinigen bij Muziekschool Rijssen onbehoorlijk bestuur

Algemeen

RIJSSEN – De manier waarop de Muziekschool Rijssen te maken krijgt met zeer ingrijpende bezuinigingen voldoet niet aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Ook bij het onderzoek op basis waarvan de Muziekschool Rijssen 60.000 euro bezuiniging wordt opgelegd, zijn vele vraagtekens te plaatsen. In het rapport zijn gegevens op bedenkelijke wijze verzameld om tot een conclusie te komen. Intussen verliest de Muziekschool de directeurspost.

Onbehoorlijk bestuur
Vertrekkend directeur Dick Sanderman (foto) bracht het grote ongenoegen reeds voor de zomervakantie in de commissievergadering waar hij gebruik maakte van het inspreekrecht. "We waren volop bezig een tekort van 50.000 euro voor 2020 weg te werken toen de gemeente aankondigde dat er nóg eens 60.000 extra bezuinigd zou moeten worden. Voldoet deze manier van werken wel aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur?"

Dubieus
Sanderman twijfelde zeer aan de kwaliteit van het benchmarktonderzoek, waarin de Muziekschool Rijssen vergeleken wordt met andere muziekscholen. "Van de 20 onderzochte muziekscholen waren er maar 2 of 3 enigszins vergelijkbaar. Bovendien waren deze helemaal niet scheutig met het verstrekken van gegevens. Daarom heeft het onderzoeksbureau maar wat cijfers uit de zorgsector gehaald om tot een conclusie te komen. Een onderzoek dat dan ook weinig betekenis heeft."

Onbetaalbaar
Als de gemeente de bezuinigingen handhaaft, moeten de lesgelden aan de Muziekschool Rijssen met 200 euro per leerling omhoog. "Muziekonderwijs wordt dan onbetaalbaar en dat is wel heel sneu voor de kinderen. Muziekonderwijs is immers ook jeugdzorg," aldus Sanderman. Om de enorme bezuinigingsschade nog enigszins in de hand te houden, is besloten om de directeursfunctie dan maar te laten vervallen. Dick Sanderman gaat per 1 september met pensioen en de directeursplaats blijft dan open. De coördinerende taken worden dan verricht door dwarsfluitdocente Marjon Rohaan, die al 38 jaar aan de Muziekschool Rijssen werkzaam is. Dick Sanderman blijft nog wel een aantal uren orgel- en theorielessen verzorgen.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 2 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 3 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 8 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 9 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 10 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54