Afbeelding

Vogel van de week: Toonieka

Algemeen

RIJSSEN - De vogel van de week is de toonieka of in het Nederlands genoemd de kauw of torenkraai. De toonieka is een zangvogel uit de familie van de kraaien.

De toonieka heeft een lengte van 34 tot 39 centimeter en is een van de kleinste leden van de kraaienfamilie. Kenmerkend zijn de grijze kleur van de zijhals en het achterhoofd en de lichtgrijze oorring. Overigens zijn er ook totaal zwarte exemplaren. De kauwen komen vaak voor in groepen of paren en fourageren samen in weilanden en wegbermen, ook binnen de bebouwde kom.

De roep is tsjak-tsjak, in de groep hebben ze veel geluiden waarmee ze communiceren, van vrolijk kwetterend tot zacht tokkelend. Hun bekendste geluid is echter kauw-kauw zoals hun naam luid. Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu dat voornamelijk bestaat uit kleine ongewervelde dieren, zoals insecten, slakken en spinnen, verder bestaat hun menu uit: zaden, granen, eieren en fruit. Ook doen de kauwen zich tegoed aan karkassen van overreden dieren.

Kauwen vertonen actief voedsel delen onder soortgenoten want door voedsel te delen kopen de kauwen rust af en worden dan niet door soortgenoten lastig gevallen.

De kauw nestelt vaak in groepen in bomen, gewelven van kerken en elders ook wel op rotswanden en in schoorstenen. Ze leggen 4 à 5 eieren, die 16 tot 17 dagen bebroed worden en de jonge kauwen vliegen na 30 à 35 dagen uit.

Dick Tukkers

De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 1 minuut geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 20 apr, 08:00
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 apr, 19:55
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 19 apr, 17:53