Afbeelding

Statenleden willen regie bij zonneparken

Algemeen

TWENTE - In steeds meer gemeenten liggen concrete plannen klaar voor de realisatie van grootschalige zonneparken. In principe een mooie ontwikkeling; hoe meer duurzame energie, hoe beter het is voor het milieu. Maar ongeremde wildgroei van zonneparken moet wel voorkomen worden. De Provinciale Staten willen dan ook graag wat regie houden op dit vlak.

De CDA-, Forum voor Democratie- en ChristenUnie-fracties stellen hierover op 11 september vragen aan de verantwoordelijk gedeputeerde. Dan zal tijdens de Statentafel gepraat worden over de Regionale Energie Strategieën in Overijssel. De partijen zien nog veel kansen om bijvoorbeeld daken van grotere bedrijven, agrarische bedrijven en overheidsgebouwen te gebruiken voor zonnepanelen. Het plaatsen van zonneparken op plekken zoals natuur of landbouwgrond is op zich een stuk minder wenselijk. Ze willen concrete informatie over hoe de Regionale Energie Strategie, het plan voor mogelijke zonnevelden langs de A35 en het bericht dat het Kabinet landbouw- en natuurgronden wil ontzien bij de aanleg van zonneparken, passen binnen de gestelde coalitieafspraken.

Grote verschillen
Binnen Twente alleen al zijn er grote verschillen in gemeentelijk beleid en zienswijzen ten aanzien van zonneparken. Zo juichen sommige gemeenten deze ontwikkeling toe; de gemeente Rijssen-Holten staat positief tegenover de ontwikkeling van een zonnepark langs de A1. Ook in bijvoorbeeld Losser zijn er vergevorderde plannen voor een zonnepark. Buurgemeente Dinkelland daarentegen gooide eerder dit jaar de mogelijkheden juist op slot; ook vanwege mogelijke impact op het landschap en het stroomnetwerk.

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 3 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 5 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 8 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 20 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 22 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07