Afbeelding

Vogel van de week: Veenke

Algemeen

RIJSSEN - De vogel van deze week is de veenke in het Riessens en in het Nederlands genoemd de vink.

De vink is een zangvogel. In de lage landen is hij de bekendste en meest voorkomende vinkachtige vogel. Zijn zang waarvan de laatste tonen de "vinkenslag" wordt genoemd, kent vele dialecten. De vink is ongeveer 15 centimeter lang, met bruine poten. Mannelijke exemplaren zijn aan de onderzijde wijnrood, waarbij de kruin en de nek bleekblauw zijn en het voorhoofd zwart. De vleugels hebben twee witte banden en de vogel heeft een groenachtige stuit. Bij de volwassen vrouwtjes zijn de vleugels en staart bruiner, de onderzijde lichtgrijs-bruin en de rug donkerder olijfgroen. De zang van de vink is heftig melodieus en te horen van februari tot september, waarbij het liedje maximaal 5 seconden duurt en dit wordt makkelijk 10 maal per minuut herhaald.

Het voedsel van de vink bestaat uit zaden, vooral oliehoudende, kiemend zaad, vruchten en bessen, knoppen, maar ook broodkruimels. De vink heeft meestal twee legsels per jaar met gewoonlijk 4 à 5 eieren, soms 6 à 7. De kleur van de eieren is lichtblauwgroen tot roodbruin. Jonge vinken worden met insecten groot gebracht. De vink broedt van half april tot juli. Nesten vindt men op verschillende hoogten aan de rand van een bos of op open plekken. De broedduur van de vink bedraagt 12 tot 15 dagen. Beide vogels verzorgen de jongen, die het nest na 13 à 14 dagen verlaten, waarna ze nog enige tijd worden gevoerd door hun ouders.

Dick Tukkers

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 50 minuten geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 2 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 17 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 18 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 22 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente gisteren
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12