Afbeelding

Vogel van de week: Bunglsiesken

Algemeen

RIJSSEN - De vogel van de week is deze keer de in Rijssen genoemde bunglsiesken en in het Nederlands genaamd de zwarte mees. De zwarte mees lijkt op de koolmees, maar is een stuk kleiner en veel bleker van kleur.

Zwarte mezen hebben een klein kuifje, dat ze opzetten wanneer ze zich ergens druk om maken. In Nederland komen ze veelvuldig voor op zandgronden. Het zijn naaldboombewoners die in de bovenste lagen van de bomen zoeken naar spinnen en insecten. In de winter voeden zij zich vooral met dennenzaden, waardoor ze ook vaak in tuinen zijn waar te nemen op voedertafels en hangend aan vetbollen.

Uiterlijk
De zwarte mees heeft een zwarte kop en witte wangen met een rechthoekige witte vlek die doorloopt tot midden op de kruin. Onderdelen zijn grauw bruin-wit zonder zwarte middenstreep. De mantel van de zwarte mees is blauwgrijs en twee witte strepen op de vleugels. Hun zang is specifiek met een op- en neergaande 'tsjiee tju'. Hij zingt vanaf februari tot eind juni.

Broeden
Hij nestelt in allerlei holen, van natuurlijke boomholtes tot nestkastjes en muizengangen in de grond. Hij legt 1 à 2 broedsels per jaar met meestal 6 tot 10 eieren. De broedduur is 13 tot 15 dagen, de nestjongenperiode is 18 tot 20 dagen. De jongen worden nog enige tijd na het uitvliegen gevoerd.

Dick Tukkers

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 3 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 5 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 19 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 21 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 28 mrt, 14:09
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 28 mrt, 12:06
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12