Afbeelding

Riessensen vueglnaam of veuglbiejnaam

Algemeen

RIJSSEN - In het kader van het vogelkunstproject door de Stichting Behoold Òold Stads Riessens Woord in oprichting, heeft deze stichting 90 gebakken tegels van het formaat 150x150 millimeter laten ontwerpen.

De tegels worden - voorzien van een vogel- ontworpen door 24 pro deo werkende kunstenaars en hobbyschilders uit Almelo, Enschede, Enter, Nijverdal en Rijssen. De tegels worden voorzien van een onderschrift met de echte Rijssense naam van de betreffende vogel door de grafisch kunstenaar Aschwin Huiskes uit Almelo. De grote man achter deze stichting is Henk Altena. Hij opereert onder de treffende bijnaam 't Reggeblaawken, wat een dialectbenaming is voor een ijsvogel.

Op zoek
Initiatiefnemer van dit project, Henk Altena, is op zoek naar personen die voor dit project een goed gespelde, op zijn Rijssens geschreven vueglnaam of veuglbiejnaam kunnen bedenken als onderschrift bij de vogel op de tegel. Een naam die nog niet bestaat! Wijlen Karel Schonfeld - Wichers heeft 49 vogels opgenomen in zijn Woordenboek Rijssens dialect, anno 1959. (te leen in de plaatselijke bibliotheek of te koop in het 2e bouwhuis van havezate De Oosterhof).

De initiatiefnemer zoekt voor de volgende vogels een Rijssense of naam of bijnaam: koolmees, holenduif, blauwe reiger, boerenzwaluw, boomkruiper, bonte kraai, paapje, koekoek, kwikstaart, buizerd, goudhaan, zomertortel, gloeend, wielewaal, bonte kraai, groenling, grutto, houtsnip zanglijster, braamsluiper, korhaan. korhoen, wintertaling, veldleeuwerik, lepelaar. Deze eerste 25 namen dienen samengesteld te worden op de schrijfwijze van Karel van n netoares. Een te gebruiken en geheel correct gespelde Riessensen vueglnaam wordt alleen beloond met een flesje streeklikeur ReggeBlauwtje wanneer u als eerste met een bepaalde naam komt. De ingediende namen zullen worden gecontroleerd door de Dialectgroep van het Rijssens Museum.

U kunt de door u gekozen fantasienaam inzenden voor vrijdag 15 november 2019 via mail naar: treggblaawken@kpnmail.nl

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 8 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 10 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 14 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 16 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20