Afbeelding

Brandweer waarschuwt voor schoorsteenbranden

Algemeen

TWENTE - De brandweer is de afgelopen weken al weer diverse keren op pad geweest voor schoorsteenbranden in de regio. In het najaar ziet de brandweer altijd een forse piek qua schoorsteenbranden. Mensen trekken naar binnen en stoken de open haard of houtkachel weer op voor een behaaglijk gevoel. Maar: dit is niet zonder enige risico's.

Jaarlijks zijn er zo'n 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De Brandweer Twente moest de afgelopen vijf jaar maar liefst 575 keer in actie komen voor schoorsteenbranden; gemiddeld dus zo'n 115 per jaar. In Oost Nederland is de schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van woningbrand.

Slecht onderhoud
Verreweg de meeste schoorsteenbranden ontstaan als gevolg van slecht onderhoud. Gedurende het jaar kan het rookkanaal verstopt raken, onder meer met blad of vogelnesten. Ook wanneer men de schoorsteen niet gebruikt is het belangrijk om deze eens per jaar vakkundig te laten reinigen. Wanneer u de open haard of kachel regelmatig gebruikt is twee keer per jaar reinigen verstandig. De brandweer adviseert dit te laten doen door een gediplomeerde professional van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Veilig stoken
Daarnaast is ook verkeerd stoken een belangrijke oorzaak van brand. Op de website www.brandweertwente.nl geeft de brandweer het advies om de zogeheten 'Zwitserse methode' te gebruiken. Hierbij legt men het meest brandbare materiaal bovenop de stapel. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd met minder schadelijke rook. Door vuur van onder naar boven te geleiden komen minder schadelijke stoffen vrij. Het is belangrijk om na het stoken, ook wanneer het vuur uit is, het rookkanaal nog een tijdje open te houden. Pas wanneer de blokken hout niet meer zichtbaar gloeien kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bij brand
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Dit kan duiden op brand. Blus nooit met water maar gebruik zand of hout om het vuur te doven. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer/deurtjes. Bel 112. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er kan namelijk een gevaarlijke concentratie koolmonoxide ontstaan. Mede hierom is het verstandig om altijd een CO-melder te plaatsen aan het plafond. Zo krijgt u op tijd een waarschuwing.

Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 1 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 15 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 17 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 21 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 23 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07