Afbeelding

10 jaar Science on Tour

Algemeen

RIJSSEN - Voor het tiende achtereenvolgende jaar maakten de leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Rijssen en Holten kennis met natuurwetenschappen en techniek door middel van de Science on Tour.

Tijdens deze tour worden er verschillende proeven uitgevoerd door studenten van de Universiteit Twente. Tijdens het uitvoeren van proeven raken de scholieren rechtstreeks betrokken bij de wonderen van de techniek. De studenten geven bij het in de praktijk brengen van de proeven nader uitleg en betrekken ook de scholieren bij hun proeven. De organisatie van deze Science on Tour is al deze jaren in handen van de oud-leerkrachten Piet Klokkenburg en Herman Harbers. De beide heren spreken hun dank uit aan het adres van de gemeente Rijssen-Holten voor het beschikbaar stellen van de uitstekende accommodatie in het gemeentehuis.

De tiende editie
Op deze tiende editie van Science on Tour gaven 536 leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Rijssen en Holten acte de présence, samen met hun leerkrachten. Een viertal studenten van de Universiteit Twente lieten allerlei proevende revue passeren. Met veel ontzag wed er gekeken hoe de proef met onder andere vloeibaar stikstof verloopt, waarbij er aan het eind een grote witte stikstofwolk naar boven trekt. Leerling Daan Prins uit groep acht van de Julianaschool uit Rijssen vindt dit de mooiste proef van de dag en zijn gezicht spreekt vervolgens boekdelen! Volgens student Daan Bossink, die dit onderdeel mocht verzorgen, beleefde hij ook veel plezier aan deze proef. ‘’Ik vind het heel leuk om dit te mogen presenteren en geniet er zelf ook van om te zien dat de kinderen het interessant vinden. Ook bij de andere proeven dringen de kinderen zich naar voren om maar niets van de proeven te missen. Volgens leerkracht Berit van der Veen van de Julianaschool in Rijssen wordt er dagen later nog over de proeven gesproken in de klas. Bij de allerlaatste proef gaan de aanwezige kinderen gezamenlijk zitten in de zaal. Deze ging over stroom, elektroden en geleidingen. Voor de proef was er een grote bol op een voetstuk op tafel geplaatst. Door een kleine metalen bol tegen de grote bol te houden knetteren blauwe vonken tussen de bollen heen en weer. En bij het aanraken van de grote bol gingen de lange haren van één van de aanwezige keerkrachten letterlijk overeind staan, wat diepe indruk en plezier teweeg bracht bij de aanwezige leerlingen.

Dick Tukkers

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 11 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 12 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 16 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 18 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04