Afbeelding

Stichting Kringloop "n' Roondgaank" viert 35-jarig bestaan

Algemeen

RIJSSEN - Op zaterdag 2 november viert de Stichting Kringloop "n' Roondgaank" Nijverheidsstraat 19 in Rijssen haar 35-jarig bestaan met verschillende acties. Op deze oprichtingsdatum ontvangt iedere klant namelijk op alle aangekochte goederen maar liefst 35 procent korting. Daarbij komt nog dat er het hele jaar door een korting van 35 procent geldt voor geselecteerde artikelen.

De kringloop Rijssen is op 2 november 1984 opgericht. Het onderkomen was in een noodlokaal van de LTS aan de Wierdenseweg, waar nu Kondor Wessels is gehuisvest, voorzien van een klein winkeltje. De Kringloop werd opgericht als een zinvolle vrijetijdsbesteding voor werkeloze jongeren en er werden zelfs schillen opgehaald om te overleven. Nu is het een re-integratieproject voor terugkeer op de arbeidsmarkt. "Het mooie is dat sommige mensen die hier in het kader van het re-integratieproject hebben gewerkt, soms terugkomen om hier vrijwilligerswerk te verrichten", aldus voorzitter Gerard Nijhuis. Nijhuis hanteert al 33 jaar de voorzittershamer en Gerrit Beltman beheert reeds 30 jaar de penningen. Het eerste bestuur bestond dan ook uit de hierboven genoemde heren aangevuld met de toenmalige wethouder Derk Kreijkes en een tweetal andere personen. Dit was een gemeentelijke eis in verband met het ontvangen van subsidie van het ministerie van WVC voor dit project.

Zelfstandig
In het jaar 1989 verhuisde de Kringloop naar het huidige pand aan de Nijverheidsstraat. Het werd een zelfstandig bedrijf en ondergebracht in de Stichting Kringloop "n' Roondgaank" met de volgende doelen: het hergebruik van goederen, het recyclen van grondstoffen, alsmede de beperking van afvalstromen te stimuleren om daardoor een milieubewuste instelling van de burgers te bevorderen. Ten tweede de vorming en ontplooiing van personen gericht op een zo goed mogelijk functioneren in de maatschappij en op mogelijke terugkeer (re-integratie) in de maatschappij. Doelstelling waar het gehele bestuur voor 100 procent achterstaat.

De praktische uitvoering
"n' Roondgaank" beheert op verzoek van de gemeente Rijsen-Holten de beide afvalpunten in Rijssen en in Holten. Bruikbare goederen worden gesorteerd en opgeslagen in een loods en onbruikbaar afval wordt afgevoerd. Tevens wordt er steeds meer een beroep gedaan op het kringloopbedrijf voor het afvoeren van inboedels van woningen en bejaardentehuizen, bij het verhuizen of overlijden van de bewoners. Een taak die vroeger vaak door derden werd uitgevoerd. Deze goederen worden geselecteerd en evenals de door burgers ingebrachte goederen gecontroleerd, eventueel gerepareerd, geprijsd en vervolgens opgeslagen in het magazijn en verkocht in de kringloopwinkel. Deze kringloopwinkel is in de loop van de jaren steeds drukker geworden en velen komen er gewoon even "snuffelen". Het personeelsbestand van "n' Roondgank" bestaat uit 10 betaalde krachten en een dertigtal vrijwilligers.

Bestuur
Het bestuur bestaat uit G. Nijhuis voorzitter, G. Beltman penningmeester, mevrouw J. van Losser en de heren M. Hendriks en J. Siemerink. Het bestuur is trots om als vrijwilliger deel uit te mogen maken van dit prachtige bedrijf.

Dick Tukkers

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 17 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 23 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55