Fietsverlichting scholieren onder de maat

RIJSSEN - Vorige week heeft VVN afdeling Rijssen-Holten de jaarlijkse verlichtingscontrole gehouden. Opnieuw bleek dat het nodig is om de leerlingen van zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs er op te wijzen dat een goede verlichting en reflectie noodzakelijk is om in het donker veilig aan het verkeer deel te nemen.

Op de basisscholen waren 13 fietsen niet voorzien van een goed werkende verlichting. De reflectie was echter bij 1 op de 7 niet in orde. Bij leerlingen van het voortgezet onderwijs was het met de verlichting slecht gesteld. Helaas: 52 fietsen voldeden niet aan de eisen van een deugdelijke fietsverlichting.

Risico
Maar liefst 20 procent van de fietsongevallen vindt in het donker plaats. Door werkende voor- en achterlichten neemt het risico op een ongeluk met de fiets met ongeveer 17 procent af, zo heeft VVN berekend. Vorige week is de landelijke actie "Ik Val Op" gestart. Veilig Verkeer Nederland probeert zo goede fietsverlichting te stimuleren. Ook de ANWB probeert met de actie "Zet Je Licht Aan" een steentje bij te dragen aan een veilig fietsgebruik in het donker.

Boete
VVN afdeling Rijssen-Holten adviseert iedere fiets-weggebruiker nog eens goed aandacht te schenken aan de verlichting en reflectie van de fiets. Naast het feit dat je een gevaar voor je zelf en een ander bent, riskeer je ook nog een boete van 55 euro.

Meer berichten
 
Auto zoeker