Afbeelding

Opgewekt Rijssen op st(r)oom

Algemeen

RIJSSEN - 9 november vierden leden van coöperatie Opgewekt Rijssen de opening en ingebruikname van 'hun' dak met 3.000 zonnepanelen bij Voortman Steel. Het dak wekt ongeveer 800.000 kWh per jaar op voor circa 250 leden van Opgewekt Rijssen. Rijssenaar Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde voor de portefeuille Landbouw, Natuur en Facilitair in het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel, prees het lokale initiatief en schetste hoe dit soort coöperaties past in het beleid van de provincie. Jumbo Boomkamp verzorgde wat hapjes en drankjes.

Leden van Opgewekt Rijssen besparen gemiddeld 100 euro per jaar op hun energierekening, zonder over te hoeven stappen van energieleverancier. Dat kan omdat ze door de samenwerking in de coöperatie gebruik kunnen maken van een overheidsregeling die lokale duurzame energie-initiatieven moet stimuleren: ze betalen daardoor minder energiebelasting. En dat 15 jaar lang. Raoul Teeuwen, vrijwilliger bij de coöperatie: "Wij merken dat mensen dingen denken als 'weer zo'n energieleverancier', 'ik wil niet overstappen van energieleverancier', 'ze proberen me zonnepanelen te verkopen' , 'ik kan/wil geen panelen op mijn dak', 'er zal wel een addertje onder het gras zitten' en 'ik zit er 15 jaar aan vast'. Alleen het laatste is waar. Je wordt lid voor 15 jaar, maar dat doe je om 15 jaar lang korting te krijgen, is dat erg? Er hoeft niet overgestapt te worden naar een andere energieleverancier, zonnepanelen hoeven niet gekocht te worden en de panelen worden juist op bedrijfsdaken gelegd. Wij weten niet hoe lang het nog mogelijk blijft om 'in te stappen' en gebruik te maken van deze regeling. De mensen die lid zijn en waarvoor we een dak hebben kunnen realiseren zijn verzekerd van 15 jaar lang voordeel, dat hebben we zwart op wit van de Belastingdienst."

Steeds meer animo
Ondertussen zijn er steeds meer mensen die het geld graag aanpakken en lid worden. Op opgewektrijssen.nl is te zien dat ook het tweede dak, van Leverink Transport, al ruim half vol zit. Gerard Bakker: "Daarom gaan we nu op zoek naar een derde dak. We zoeken eigenaren van bedrijfsdaken, en als je werkt bij een bedrijf met een groot dak: tip dan je werkgever om even contact op te nemen. We komen dan graag langs om te bespreken of het voor beiden mogelijk en interessant is om zonnepanelen op het dak te leggen. We betalen een vergoeding voor gebruik van het dak."

Informatie-avond
Opgewekt Rijssen organiseert 28 november op kantoor van de Rabobank in Rijssen nog een informatie-avond over de regeling en hoe je er gebruik van kunt maken: inschrijven kan via www.opgewektrijssen.nl/bijeenkomst. Op die pagina staat ook een link naar fraaie video's die laten zien hoe de 3.000 panelen op het dak van Voortman gelegd zijn en liggen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 11 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 13 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 17 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 19 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04