Afbeelding

Let op risico loden leidingen

Algemeen

TWENTE - De GGD Twente adviseert huiseigenaren met een oud pand om na te denken over het laten vervangen van hun oude, loden leidingen. De afgelopen jaren is er een steeds beter inzicht in de risico's van loden leidingen voor het drinkwater.

Sinds 1960 is het verboden om loden waterleidingen te plaatsen in huizen. Maar in oude panden kan het zijn dat er nog steeds loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze kunnen dan deeltjes loslaten die in het water terechtkomen. De afgelopen jaren is er een steeds beter medisch inzicht gekomen over de gezondheidsrisico's die geassocieerd worden met lood. De risico's zijn groter dan de GGD-organisaties aanvankelijk gedacht hebben. Op 6 november kwam een nieuw rapport van het RIVM uit, wat de adviezen aanscherpt.

Risico's
Blootstelling aan lood brengt diverse risico's met zich mee, zeker voor jonge kinderen. Een relatief klein beetje lood heeft al grote gevolgen. Het kan bij kinderen leiden tot een lagere intelligentie. Volwassenen lopen bij langdurige consumptie van loodhoudend water het risico op onder meer een hogere bloeddruk of erger, nierschade. De afgelopen decennia zijn veel producten daarom bewust loodvrij gemaakt.

Adviezen
De GGD Twente adviseert eigenaren van een oud pand om hun leidingen na te laten kijken. Mocht het inderdaad gaan om loden leidingen dan is het verstandig om deze te laten vervangen door kunststof. Voor zwangere vrouwen, baby's die flesvoeding krijgen en kinderen tot en met 7 jaar is het advies om alleen flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen het kraanwater wel drinken, maar laat het na een langere tijd stilstand wel zeker twee minuten doorspoelen. Dit is ook het advies om onder meer legionella tegen te gaan.

Meer informatie
Om een en ander nog wat meer onder de aandacht te brengen verwijst de GGD Twente ook naar aanvullende informatie die beschikbaar is. Zo kan men op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood een informatieve pagina vinden over het herkennen van lood. Het volledige RIVM rapport over de lood-risico's is te lezen op www.rivm.nl

De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 25 minuten geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 4 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 6 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 22 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland gisteren
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00