Afbeelding

Voorkom een december-inbraak

Algemeen

TWENTE - De maand december is traditiegetrouw populair bij het dievengilde. In de donkere dagen van het jaar is altijd een toename van het aantal inbraken te zien, waarbij met name de kerstdagen en jaarwisseling vaker doelwit zijn van criminelen.

Dat de donkere dagen van het jaar populair zijn komt niet als een verrassing. Hoewel er ook voldoende inbrekers overdag werken, is het inbreken in de avonduren een stukje makkelijker in deze tijd van het jaar. Mensen zitten immers binnen, zijn meer gericht op de TV of familie en daarom wat minder waakzaam. Ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signaleerde afgelopen jaren dat er tijdens feestdagen anderhalf tot twee keer zo vaak wordt ingebroken in vergelijking met andere tijden van het jaar.

Lang van huis
Op de kerstdagen en tijdens de jaarwisseling zijn veel bewoners langere tijd van huis, zeker in de avonduren. Terwijl u bij kennissen een kerstdiner viert, slaan inbrekers wellicht hun slag in uw woning. Gelukkig kunt u zelf veel doen tegen een vervelende inbreek.

Tips
De belangrijkste tip is er eentje die veel mensen toch nog negeren: sluit ramen en deuren goed af. Een open bovenraam is zo goed als een uitnodiging voor een gemotiveerde geveltoerist. Trek niet alleen de deuren dicht, maar draai ze ook echt goed op het slot. Hoe meer fysieke hindernissen uw spullen en een indringer, hoe minder aantrekkelijk de woning is. Ook het gebruik van verlichting is verstandig om inbrekers te ontmoedigen. Enkele tijdschakelaars in de woning zorgen ervoor dat uw huis bewoond lijkt. Gaat u een avond of wat langer weg? informeer dan ook de buren dat u elders bent. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden. Hebt u kostbaarheden in huis? Leg bijvoorbeeld laptops en dure smartphones uit het zicht van de ramen.

Buurtpreventie
Er zijn ook in veel gemeenten WhatsApp-buurtpreventiegroepen actief waar u zich bij aan kunt sluiten. Buurtbewoners kunnen elkaar dan waarschuwen bij verdachte situaties. Zeker in combinatie met een waarschuwend bord in uw straat of wijk schrikt dit inbrekers af. In diverse gemeenten worden zelfs gratis borden ter beschikking gesteld om dit te versterken.

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 2 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 5 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 7 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 21 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag gisteren
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07