Afbeelding

Bekende plaatsgenoot Henk Tielen overleden

Algemeen

RIJSSEN - Bekende plaatsgenoot Henk Tielen, oud-hoofd van de rooms-katholieke basisschool, is op 14 november in zijn woning aan de Giezen in de slaap overleden. Tielen is 87 jaar geworden.

Henk Tielen was erbij toen de meisjes- en jongensschool in 1964 een gemengde school werd. De school, waarin thans het jeugd- en jongerenwerk van de Fakkeldrager zit, heette toen Christus Koningschool. Bij de nieuwbouw aan de Karel Doormanstraat werd de naam Basisschool Klim-Op.

Tielen werd geboren in 1932 in Arnhem en maakte daar in zijn ouderlijk huis vlak bij de Rijnbrug de Slag om Arnhem mee. Via Lieren kwam het gezin terecht in Het Loo bij Apeldoorn. Na de kweekschool ging hij aan het werk in Didam, daarna Arnhem en in 1961 kwam hij naar Rijssen.

Henk Tielen en zijn vrouw Mia Lambooij, die enkele jaren eerder overleed, voelde zich nauw betrokken bij het wel en wee van zijn kerkelijke gemeenschap en het totale maatschappelijke gebeuren. Zo was Tielen betrokken bij voetbalvereniging RKSV, had hij zitting in het bestuur van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Rijssen en de plaatselijke afdeling van het CDA. Enkele weken gelezen nog schreef hij samen met oud-raadslid Roelof Borghuis en oud-wethouder Gerrit Harbers een kritische nota aan de CDA-Tweede Kamerfractie om het sociale gezicht van het CDA niet verder geweld aan te doen.

Op de foto staat Henk Tielen met de "jongens" van zijn de jongensklas uit 1962. Zij hielden in 2017 met hun "oude meester" een reünie op het Rijssens Museum. Op de jubileumavond vorig jaar in het kader van Rijssen 775 jaar Stad vormde Henk Tielen ongewild het sympathieke middelpunt van de lezing die Wim Daniëls gaf in het Parkgebouw. Daniëls vertelde over zijn boek De lagere school, wat naadloos aansloot bij de belevenissen van Tielen en waarvan hij ook zichtbaar genoot.

Tielen had bepaald dat zijn lichaam na zijn overlijden ter beschikking van de wetenschap zou worden gesteld. Dinsdagmiddag 26 november was er een herinneringsdienst in de Dionysiuskerk aan de Rozengaarde.

 

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 4 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 6 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 9 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 21 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 23 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07