Afbeelding

Modelbouwer Mannes Lensink laat oude tijden herleven

Algemeen

RIJSSEN - Een van deze dagen bracht ik een bezoek aan een van de de modelbouwers die Rijssen rijk is, Mannes Lensink aan de Bouwstraat in Rijssen. Sinds zeven jaar is de voormalige werknemer van de gemeente Rijssen-Holten, waar hij 35 jaar werkzaam was, een volleerd modelbouwer geworden.

Van papier bouwt hij zijn modellen op schaal 1 op 87 vanaf werktekening of aan de hand van oude fotomateriaal. Nadat zijn model gereed is, schildert en bewerkt hij deze exemplaren met veel zorg. Daarvoor vervaardigt hij de vaak vele benodigde raampjes uit plastic doosjes waarin cd's worden aangeleverd. Mannes beschikt over een arsenaal van 25 exemplaren geheel voor eigen gebruik. Veel belangstelling ondervond mannes voor zijn modellen tijdens de Bouwdagen in het Rijssens Museum in juli 2017 en tijdens de Nostalgiedag van de HABI op 23 oktober in het voormalige bankgebouw van de ABN-Amrobank in de Haarstraat in Rijssen. Het leverde Mannes veel positieve opmerkingen op voor zijn uitstekende verzorgde werk.

Nostalgie
Mannes toonde mij zijn hele collectie aan modellen, waaronder veel gebouwen die inmiddels zijn verdwenen zoals het café van Hegeman, het oude stadhuis op 't Schild, hotel De Kroon in haar oude gedaante, de oude Haarschool. Maar ook veel nog bestaande gebouwen. Onder andere de Schildkerk, de Westerkerk de Noorderkerk en kasteel de Oosterhof stonden model voor Mannes Lenselink. Op de foto de modelbouwer met twee van zijn geliefde modellen namelijk de Westerkerk en hotel De Kroon.

Dick Tukkers

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 1 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 3 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 9 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 11 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 13 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek gisteren
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43