Foto:

Niet iedereen geniet van de feestdagen

TWENTE - December is de maand van de gezelligheid; van familie, vrienden, leuke etentjes en geschenken. Toch zijn er ook veel senioren voor wie december niet altijd even gezellig is. De ouderenbonden vragen al langer aandacht om ook senioren actiever te betrekken bij de feestelijkheden.

Ouderen hebben vaak een kleiner sociaal netwerk, zeker wanneer ze weinig familie en geen of weinig vrienden hebben. Ook het verlies van een partner maakt de feestdagen tot een moeilijke periode. De ouderenbonden roepen daarom ook jaarlijks op om te kijken of er senioren in uw omgeving zijn die u wellicht uit zou kunnen nodigen, bijvoorbeeld voor een kerstdiner.

Winterdepressie
Over het fenomeen winterdepressie is de afgelopen decennia al veel geschreven. Sommige mensen zijn vatbaar voor de donkere dagen; alles is wat grijs en grauw, we brengen meer tijd binnen door en met name in november vallen we vaak tussen de mooie zomer en de leuke feestdagen in, waardoor een dipje op de loer ligt. Mensen die echter al een klein sociaal netwerk hebben of geen partner worden vaak nog harder getroffen en slaat dit door in een depressie.

Wat is depressie?
Depressie definiëren we vaak aan de hand van de symptomen: lusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen en een langdurige somberheid en vaak denken aan de dood kunnen indicaties zijn van depressie. Dit maakt het van nature ook lastiger om depressie vast te stellen bij ouderen; lusteloosheid en concentratieproblemen zijn immers ook vaak ouderdomsklachten. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op ouderen in uw omgeving die wellicht een partner verloren hebben of verder weinig invulling van hun leven ervaren.

Praten helpt
Wie kampt met depressie of graag wil praten over dit thema kan bij verschillende organisaties terecht. Zo signaleert ook de telefonische hulplijn Sensoor Oost-Nederland een piek in gesprekken richting de donkere dagen; momenten waar eenzaamheid hard aan komen. In Twente kunt u 24 uur per dag bellen met 074 - 255 25 55. Daarnaast kunt u ook chatten via hun website, www.sensoor.nl.

Ook bij jongere groep
Depressie en eenzaamheid zijn niet dingen die alleen maar ouderen treffen, ook menig jongere inwoner van Twente kampt met gevoelens van eenzaamheid. Volgens Sensoor is er helaas zelfs een groei in het aantal eenzame jongeren. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze verhuizen of moeilijk over een taboe kunnen praten.

Meer berichten