Foto:

Inbrekers ook actief tijdens de feestdagen

TWENTE - De politie en gemeenten waarschuwen er ieder jaar weer voor: de december-inbraak. Helaas zijn in de laatste weken van het jaar altijd meer inbraken. Gelukkig kunt u zelf veel doen om inbrekers te ontmoedigen.

Dat december een piek vertoont qua inbraken is vrij logisch. Naast dat de donkere dagen praktisch zijn voor de inbreker, zijn mensen ook vaker van huis en minder alert. Veel mensen brengen de feestdagen door bij familie of nemen zelfs even een korte vakantie rond de jaarwisseling. Hierdoor blijven veel woningen leeg achter. Ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signaleerde afgelopen jaren dat er tijdens feestdagen anderhalf tot twee keer zo vaak wordt ingebroken in vergelijking met andere tijden van het jaar.

Tips
De belangrijkste tip is er eentje die veel mensen toch nog negeren: sluit ramen en deuren goed af. Een open bovenraam is zo goed als een uitnodiging voor een gemotiveerde geveltoerist. Trek niet alleen de deuren dicht, maar draai ze ook echt goed op het slot. Hoe meer fysieke hindernissen uw spullen en een indringer, hoe minder aantrekkelijk de woning is. Ook het gebruik van verlichting is verstandig om inbrekers te ontmoedigen. Enkele tijdschakelaars in de woning zorgen ervoor dat uw huis bewoond lijkt. Gaat u een avond of wat langer weg? informeer dan ook de buren dat u elders bent. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden. Hebt u kostbaarheden in huis? Leg bijvoorbeeld laptops en dure smartphones uit het zicht van de ramen.

Buurtpreventie
Er zijn ook in veel gemeenten WhatsApp-buurtpreventiegroepen actief waar u zich bij aan kunt sluiten. Buurtbewoners kunnen elkaar dan waarschuwen.

Meer berichten
 
Auto zoeker