Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Treurnis om het zwijgen van Klein Velderman (D66)

Algemeen

RIJSSEN - Je kunt als raadsleden elkaar niet meer vertrouwen als iemand stiekem geluidsopnamen maakt van een besloten vergadering en die doorstuurt naar de krant.

Daarop liet burgemeester Arco Hofland een onderzoek instellen door de Officier van Justitie. Die ondervroeg de meeste fractievoorzitters. Het lek kwam niet boven water, maar uit haar rapport bleek dat D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman (foto) niet wilde praten. Het merendeel van de partijen sprak daar zijn treurnis over uit in een motie die werd ingediend door SGP-fractievoorzitter André Scheppink.

Treurnis
De fractievoorzitters wilden van Klein Velderman weten waarom hij had gezwegen. Na lang debatteren gaf hij toe dat hij geen informatie aan de krant had doorgegeven. "Maar u weet dat er op bepaalde dossiers af en toe een sterke verbondenheid is tussen sommige fracties." Zijn zwijgen tegenover de Officier van Justitie was dan ook een soort daad van protest daar tegen. Op internet had hij gelezen dat het zwijgen zijn goed recht was en "ik wilde wel eens zien waar dit eindigt in deze raad. Welnu dat is dus deze motie van treurnis."

Verdenking
De andere partijen vonden in eerste instantie dat Klein Velderman door te zwijgen de verdenking op zich laadde. Na diens bekentenis dat hij niet gelekt had, werd het moreel verwerpelijk gevonden dat hij zijn persoonlijk belang stelde boven het algemeen belang. Alleen Rob Meijerink (PvdA) steunde de motie van treurnis niet. Hij bestempelde het zwijgen van Klein Velderman als "niet handig", maar een motie van treurnis vond hij een te zwaar middel.

Overigens was iedereen het er wel over eens dat het onderlinge vertrouwen door dit soort acties schade op oploopt en dat maakt het samenwerken met elkaar er niet gemakkelijker op. Omdat niet alle fractievoorzitters gehoord waren door de Officier van Justitie, stelde GB-fractievoorzitter Jan Beunk voor om het onderzoek op dat punt alsnog compleet te maken en ook de niet gehoorde fractievoorzitters alsnog te verhoren. Daarmee ging de gehele gemeenteraad akkoord.

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 12 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 13 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 17 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 19 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04