Afbeelding

Stichting Zwaluwstaarten Rijssen-Holten is unicum

Algemeen

RIJSSEN- Het is ruim tien jaar geleden dat de kerndoelen voor de basisscholen werden uitgebreid met onder andere techniek. Gelden kwamen hiervoor beschikbaar. Een van de eerste dingen die voor het vak techniek aangeschaft moesten worden was vanzelfsprekend een goede methode. De keus viel op de techniekkisten die in Goor ontwikkeld waren.

Het bedrijfsleven uit Rijssen had inmiddels ook al een werkgroep gevormd. Doelstelling was ook om het vak techniek op de basisscholen te stimuleren. De ontvangen gelden van scholen en sponsoring uit het bedrijfsleven werden gebruikt om voor alle scholen in de gemeente bovengenoemde methode aan te schaffen. Alle scholen deden mee. De werkgroep werd al spoedig een stichting die de naam Zwaluwstaarten kreeg. Een zwaluwstaart is een houtverbinding, maar in dit geval werden ook aan andere verbindingen gedacht zoals verbinding van scholen met het bedrijfsleven. Vrijwilligers werden ruim tien jaar geleden de oud-schooldirecteuren Piet Klokkenburg en Herman Harbers, net met pensioen, die dit nog steeds met veel enthousiasme doen.

De praktijk
Een bezoek aan beide vrijwilligers maakt de zaak helemaal duidelijk. Alle scholen hebben 56 leskisten, die verdeeld zijn over de onder-, midden- en bovenbouw. Met deze kisten kunnen de leerlingen aan het werk. In iedere kist ligt gereedschap (gereedschapsleer), een opdrachtkaart (begrijpend lezen) en materialen (materialenkennis) waarmee de leerlingen een werkstuk maken. Het sterke van de methode is dat de leerlingen de gemaakte werkstukjes voor het merendeel mee naar huis mogen nemen. Aan het einde is het ook een taak om alles weer te ordenen en de materialen die verbruikt zijn te noteren. Zo heeft elke school regelmatig verbruiksmaterialen nodig. Hierbij moet gedacht worden aan hout in diverse maten, stukjes triplex, batterijen, fittingen, lampjes, karton, schroefjes, spijkers, draad, tape, ballonnen, enz. De scholen kunnen via mailverkeer en bestellijsten dit bij bovengenoemde heren bestellen. In hun magazijn, een ruimte bij Bouwgilde en Remo, die dit project ook ondersteunen, doen ze dat elke week. De kosten die dit alles met zich meebrengt worden gesponsord door de Stichting Zwaluwstaarten (lees bedrijfsleven) en een kleine bijdrage per school. Als een verlengstuk van dit alles wordt door de stichting ieder jaar Science on Tour uitgenodigd voor alle leerlingen uit de groepen 8 en daarnaast is er de organisatie Techniekweken voor de leerlingen uit de groepen 7. Uniek is toch wel dat ook alle scholen nog steeds meedoen, mede voortvloeiend uit het gemak dat de materialen al ruim tien jaar bijna gratis kunnen worden besteld en afgehaald. Op dit moment is er een nieuwe werkgroep, waarin de Stichting Zwaluwstaarten ook vertegenwoordigd is, om te komen tot een nieuwe opzet. U moet denken aan een ruimer, groter techniekgebeuren voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs.

Dick Tukkers

De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 29 minuten geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 4 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 6 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 22 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland gisteren
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00